Regissören Milos Forman har dött
Filmfestivalen i Bryant Park, New York 2011: Regissören Milos Forman talar till publiken inför visningen av hans kultförklarade film "Gökboet". Foto: Michael Loccisano/Getty Images for HBO


Den tjeckisk-amerikanska regissören Milos Forman har dött efter en kort tids sjukdom.

Enligt Reuters dog Forman på fredagen i Connecticut, USA. Hans hustru Martina ska ha sagt till den tjeckiska tidningen CTK: ”Hans bortgång var stillsam och han var hela tiden omgiven av sin familj och nära vänner.”

Forman är mest känd för filmerna ”Gökboet”, vilken handlar om ett mentalsjukhus som blir ett mikrokosmos av samtidsvärlden, och ”Amadeus” som skildrar 1800-talskompositören Mozarts liv. De båda filmerna fick sammanlagt 13 Oscar, bland annat för bästa regi.

I filmen ”Goya’s Ghost” 2006, om den spanska konstnären Goya, ser vi svenska skådespelaren Stellan Skarsgård i huvudrollen Francisco de Goya.

Stellan Skarsgård i rollen som den spanska konstnären Francisco de Goya 2006. Foto: Stellanonline

 Formans beundrare hyllar regissören på Twitter. Journalisten och producenten Christina Jeurling Birro skriver: "Tack och vila i frid, Milos Forman. Så många av dina filmer satte ett outplånligt spår i mitt liv."

 Systern till den kanadensisk-amerikanska skådespelerskan Meg Tilly, som spelade rollen som Madame de Tourvelle i filmen Valmont 1989, skriver: "RIP Milos Forman, en enastående filmskapare. Han regisserade min syster Meg Tilly i Valmont. Hon avgudade honom. Här är Milos, Colin Firth och Meg när de slappnar av mellan tagningarna."

 Milos Forman blev 86 år.