Regeringen vill skapa Kinacenter
Regeringen vill skapa ett kunskapscenter för Kina. Foto: Daryl Dyck AF'P/TT arkiv


När regeringen presenterar sin nationella Kinastrategi innehåller den ett förslag om att Sverige startar ett Kinacenter som ska samla kunskap om stormakten, berättar SVT Nyheter.

Relationen mellan Sverige och Kina har länge varit ansträngd, bland annat på grund av att Kina fängslat den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai Regeringen anser att man behöver mer än EU:s gemensamma riktlinjer för Kina. Det kommuniststyrda landet beskrivs som en utmaning för Sveriges utrikesdepartement.

Kunskapscenter

Syftet med Kinacentret är kunskapsbyggande. Sylvia Schwaag Serger, prorektor vid Lunds universitet som har hjälpt regeringen med en utredning om innovation forskning och högre utbildning mellan Sverige och Kina, säger till SVT Nyheter:

- Kina vill stärka sitt land med teknik och innovation. Vi har inte tagit det på allvar och förstått att Kinas inflytande i världen ökar och att vi påverkas på alla plan. Det är fullt möjligt att ha bättre koll.

Det diskuteras även kunskapscenter för Ryssland och världens kärnvapenhot.

Kinastrategin ska enligt SVT offentliggöras inom de närmast dagarna.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss