Recept för välmående fötter
Dina fötter bär dig genom livet och kan gott få lite kärlek och uppmärksamhet
Foto: Maike och Björn Bröskamp/Pixabay


Under den här covid-19-pandemin, så är en av de få saker som hållit mig sund att promenera. Vi bor nära en cykel- och vandringsled som följer en liten bäck, korsar ett antal kärr och går runt en liten öppen park. Jag lyckas gå ut och gå ett par gånger om dagen. Jag kan dock avslöja: Jag är själv inte fullt så motiverad; vi har en hund som behöver rejäla promenader.

Så medan jag sjunker ihop hemma, behöver jag bara några saker för att hålla mig i form – ett par bra promenadskor och välmående fötter. Jag säger välmående fötter, för fotvärk är inget att skämta om. Det kan förändra livet, och inte till det bättre. Hallux Valgus, stukad fotled eller neurom kan påverka förmågan att gå, träna, resa och till och med arbeta.

Vanliga fotproblem

Följande är några av de vanligaste fotproblemen jag har behandlat under åren.

• Hallux Valgus är en smärtsam och oattraktiv felriktning av den första leden i stortån, eller i sällsynta fall, lilltån. Hallux Valgus gör att tån pekar inåt mot de andra tårna istället för att peka rakt framåt.

• Plantar fasciit (hälsporre) är en inflammation i senan och vävnaden under foten. Hälsporre förknippas ofta med dåligt stöd i fotvalvet, nedfallet fotvalv och stress av fötterna på grund av överanvändning eller viktökning.

• Neurom uppträder när nerven mellan mellanbenen (de som sitter längst fram på foten, bakom tårna) klämmer och komprimerar nerven, vilket orsakar smärta och ofta ger känslan av att du har en stor sten i skon.

• Achilles tendenit (hälsensinflammation) är en inflammation i den tjocka senan som löper mellan hälen och vadmuskeln. Det kan uppstå av överanvändning, skada eller förkortning av senan från att ha använt högklackat eller utvecklat dålig flexibilitet.

• Stukad fotled kan vara en av de mest smärtsamma skadorna av foten. När fotleden rullas eller vrids bortom sin kapacitet skadas ledband som ansluter ben till ben och orsakar svullnad, smärta och framtida instabilitet.

Akupunktur kan hjälpa till att lindra smärta och minska inflammation i området vid en del av dessa skador. Även om det inte kan förändra en strukturell förändring, som i fallet med Hallux Valgus, kan akupunktur hjälpa till att påskynda läkningsprocessen efter en stukad vrist, fotkirurgi eller idrottsskada. Förutom akupunktur kan din läkare också använda andra läkningsmetoder, såsom elektroakupunktur, massageterapi, värmeterapi eller microcurrent teknik, en mild elektrisk ström som stimulerar läkning i området.

Foto: Pixabay

Håll fötterna vid god hälsa

Förutom akupunktur finns det saker du själv kan göra för att förhindra smärta och hålla fötterna så välmående som möjligt, särskilt om du är benägen att få smärta i fötterna.

Skippa de högklackade skorna. Om jag bara fick ge en enda rekommendation, skulle det vara detta. Fötter som har klämts in i smala, högklackade skor är mycket mer benägna att utveckla ömmande knölar än de som har använt platta skor eller sneakers. Dessutom, när dina fötter har klämts ner i högklackade skor, skjuts vikten framåt på tårna, vilket gör dig mer benägen att få neurom, förkortar hälsenan och gör dig mer instabil i allmänhet.

Gör dig av med alla flip-flops. Om jag tillfrågades om min näst viktigaste rekommendation skulle det vara detta. Flip-flops är lätta och bekväma i det varma sommarvädret, men de stöder inte fotvalven i fötterna och kan orsaka knäsmärta, hälsporre och värkande fötter. Står du inte ut med att inte använda flip-flops är det bra att veta att det finns företag som gör bättre flip-flops med bra stöd för fotvalvet.

Välj rätt skor för jobbet. Om du brukar jogga eller ta promenader, se till att du har rätt skor. Det bästa sättet att göra detta är att köpa dem i en välrenommerad sportaffär. Där kan någon hjälpa dig att hitta skor som passar om din fot rullar inåt eller utåt när du går eller springer, och om du behöver en rak eller böjd sko, beroende på formen på ditt fotvalv.

Efter en lång dag på fötterna, ge dem ett fotbad.

Om du har neurom, köp skor som är breda framtill. Du kan behöva köpa en storlek större eller bredare, men det är värt det. Smala skor kan orsaka eller förvärra ett neurom.

Uppdatera dina skor regelbundet. När dina skor slits ut ger de mindre stöd och kan öka risken för smärta eller skada. Dessutom, när du har nya skor, gå bara lite i början. Oavsett om du har på dig nya platta skor eller löparskor, sätt på dem under korta perioder innan du tar dem på dig hela dagen eller tar den riktigt långa löparrundan.

Massera dina fötter. Använd lite fuktgivande kräm och arbeta med värk och smärta. Massera för att hjälpa till att sträcka fötterna och träna de spända, värkande punkterna. Du kan också hitta en partner som är villig att massera dina fötter åt dig (eller gå till en fotmassör) eller köpa en komprimerad massageapparat (rekommenderas starkt, jag har en och den har räddat mitt liv).

Stretcha hälsenorna för att mjuka upp vadmusklerna. Att göra det kommer inte bara att göra dig mindre benägen för hälsensinflammation; i många fall kan det hjälpa att undvika förkortade hälsenor, som är boven bakom hälsporren.

Efter en lång dag på fötterna, ge dem ett fotbad. Växla mellan fem minuter kallt vatten och fem minuter varmt vatten, upprepa sedan. Genom att göra det utvidgar du och drar samman blodkärlen i fötterna, ökar cirkulationen och minskar svullnad.

Min poäng är att du kanske inte tänker på att hålla fötterna välmående förrän de börjar bli en plåga. Och det är mycket svårare att återhämta sig från ett fotproblem än att förhindra det från början. Så ge dina fötter lite kärlek. De kommer att belöna dig med många mil.

Lynn Jaffee är licentierad akupunktör och författare till boken ”Simple Steps: The Chinese Way to Better Health”. Denna artikel publicerades ursprungligen på AcupunctureTwinCities.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.