Recension: Victor Hugos debutroman fyller 200 år

Litteraturklassiker: Isländaren i Norge

Victor Hugo (1825) i unga år avbildad av konstnären Jean Alaux. Foto: Public Domain


Victor Hugo finner ständigt nya läsare genom romaner som Ringaren i Notre Dame. I år är det 200 år sedan denna evinnerliga succéförfattare debuterade med romanen Isländaren i Norge, ett i dag bortglömt men ändå läsvärt verk.


Victor Hugo (1802–1885), en av den franska romantikens stora diktare, föddes i Besançon i östra Frankrike. Hans mor var Sophie Hugo och hans far var greve Joseph-Léopold-Sigisbert Hugo, en högt uppsatt militär i Napoleons armé. Som officer deltog Hugos far i Napoleons fälttåg i Italien och Spanien. Hugo vistades själv mycket i Spanien under sina tidiga år, och han var under en tid page vid hovet i Madrid, en erfarenhet som inte minst var inspirerande för hans tidiga lyrik.

Den unge Hugo briljerade inte i skolan som gymnasist. Desto mer visade han talang för skrivande, och redan som tonåring belönades han av Franska akademin för sin lyrik. I dag känner nog de flesta till Hugo som romanförfattare genom klassikerna Ringaren i Notre Dame (1831) och Samhällets olycksbarn (1862), två romaner som sedan det begav sig alltjämt läses av många.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!