Recension: Svängig konsert med utmärkta solister

Konsert: Klassisk musik

De två operasångarna Katija Dragojevic och Tobias Westman bjöd på inlevelsefull sång i Berwaldhallens trettondagskonsert. Foto: Arne Hyckenberg


Radiosymfonikerna under ledning av den inhoppade dirigenten Johannes Gustavsson bjöd på en färgstark konsert med svängiga latinamerikanska inslag. Medverkade gjorde Radiokören och solisterna Katija Dragojevic och Tobias Westman.


För en del musiklyssnare har det blivit en tradition att gå och lyssna på en trettondagskonsert som en nystart på det nya året. Årets trettondagskonsert i Berwaldhallen i Stockholm bjöd på en spretig men färgrik, svängig musikkompott med latinamerikanska inslag, utmärkta solister, och ett kärlekstema som en länk mellan några av styckena. Musikstycken med olika karaktärer och stilar serverades av eminenta musiker och sångare till en entusiastisk publik. Medverkande var Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören, presentatören Ella Petersson och sångsolisterna Katija Dragojevic, mezzosopran och Tobias Westman, tenor.

På grund av sjukdom kunde inte den tänkta dirigenten Alondra de la Parra och sångsolisten Joachim Bäckström närvara, men med kort varsel hoppade tenoren Tobias Westman samt dirigenten Johannes Gustavsson in. Flera musikstycken hade valts med tanke på Alondra de la Parras tänkta medverkan och för Gustavsson var en stor del av repertoaren ny, men efter några dagars repeterande rodde alla i land det hela på ett imponerande sätt.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!