Rapport: Amerikaner flyr New York och Kalifornien för Florida och Texas
Bilister på en motorväg mellan Los Angeles och Pasadena i Kalifornien den 1 december 2009. Foto: David McNew/Getty Images


Amerikaner fortsätter att fly New York och Kalifornien för att i stället flytta till delstater som Florida och Texas. Det visar en ny rapport från lastbils- och flyttföretaget North American Van Lines.

”Trots pandemin under 2020 följer amerikanarna samma flyttrend i år, precis som tidigare år. Miljontals amerikaner flyttar antingen på grund av ett nytt jobb eller för att flytta hem”, står det att läsa i rapporten.

De fem populäraste delstaterna som flyttlasset gick till förra året är Idaho, Arizona, South Carolina, Tennessee och North Carolina.

Mest utflyttning sker från delstaterna Illinois, New York, Kalifornien, New Jersey och Maryland. Andra delstater som amerikaner flyttar från är Pennsylvania och Michigan.

Enligt rapporten finns det tre orsaker till att man flyttar: Kalla vintrar, tillgången till arbete samt att det i nordöstra delen av landet finns ”många städer med hög levnadskostnad”. Främst handlar det om att ”folk förlorar sina jobb”.

North American Van Lines nämner dock inte att det kan finnas fler faktorer som gör att man väljer att flytta. Exempelvis har det varit omfattande protester och upplopp förra året såväl som en pandemi.

Samtidigt har brottsligheten ökat i vissa städer i samband med ”defund the police”-rörelsen (avfinansiera polisen). Under 2020 och det senaste halvåret har det skett en ökning av skjutningar och mord i storstäder som Los Angeles, San Fransisco, Philadelphia, New York och Chicago.

De fem populäraste städerna som amerikanarna flyttar till är Phoenix, Houston, Dallas, Atlanta och Denver. Mest utflyttning sker från New York, Anaheim, San Diego, Chicago och Riverside.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!