Radikal vd vill expandera skolverksamhet
Foto: Pixabay


Vd:n och huvudmannen för omtalade Vetenskapsskolan i Göteborg, Abdel Nasser El Nadi, finns med bland de två tusen personerna som Säkerhetspolisen anser utgöra den våldsbejakande islamistiska miljön. Nu vill han ytterligare expandera sin skolverksamhet, skriver stiftelsen Doku.

Enligt uppgifter som man har kommit över har han varit ett skäl till att så många personer från Göteborg har rest till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Han säger dessutom i ett Facebook-inlägg att han tror på ”en stark, sunnitisk, islamisk stat” och är starkt kritiskt till den koalition som bildades för att stoppa IS framfart.

Skolan har tidigare fått hård kritik av Skolinspektionen. Man kritiserade El Nadi, som då var rektor, för att helt sakna utbildning och relevant kompetens för sitt uppdrag. Vid en inspektion framkom att undervisning i modersmål på arabiska gavs även till elever som hade andra modersmål.

Vidare har man brustit i att förmedla och förankra ”uppdraget att verka för jämställdhet mellan kvinnor och män”. Vid ytterligare en oanmäld inspektion fann man stora brister inom flera viktiga områden.

När Skolinspektionen var där frågade de eleverna vad man fick lära sig i religionsundervisningen. En elev svarade då att ”man får lära sig mycket arabiska, bön, islam”. Eleverna kunde inte redogöra för något annat inom ämnet religion – förutom att det anknöt till islam.

Skolan hade även en föreläsare som är verksam i den radikala och hårt kritiserade föreningen, Sveriges förenade muslimer, SFM. Föreläsaren har tidigare sagt i en inspelad video att flickor från 12 år som inte täcker sig med slöja kommer att hamna i helvetet.

I mars skrev DN att Säpo besökte skolan efter att personal har kopplingar till jihadistisk extremism.

Även förskoleverksamheten har kritiserats av Skolinspektionen för dess konfessionella inslag. En mening i Astrid Lindgrens ”Idas sommarvisa” ändrades till ”Allah gör så att blommorna blommar”

Ingen från Vetenskapsskolan har velat kommentera.

Doku har bett Säpo att kommentera stiftelsens uppgifter om Vetenskapsskolan och Abdel Nasser El Nadi.

– Även om delar av budskapet är radikalt ser vi inte något direkt eller entydigt samband mellan skolor och ideologisk motiverad brottslighet som syftar till att ändra samhällsordningen, skriver Gabriel Wernstedt på Säpos pressavdelning i ett mejl till Doku.