Putin och Erdogan i samspråk om Syrien
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, i mitten, Rysslands president Vladimir Putin, till vänster. och Irans president Hassan Rohani vid måndagens möte i Turkiets huvudstad Ankara. Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT


Turkiets Recep Tayyip Erdogan, Rysslands Vladimir Putin och Irans Hassan Rohani har träffats i Ankara och enats om att försöka undvika en humanitär kris i nordvästra Syrien.

Enligt Turkiets Erdogan var samtalen presidenterna emellan produktiva och det fattades viktiga beslut.

– Vi befinner oss i en period då vi måste ta ett större ansvar för att nå fred i Syrien och där vi (tre länder) måste dra mer av lasset, sade den turkiske presidenten, och tillade att samtliga tre ledare var överens om att en politisk lösning var nödvändig för att få slut på krisen i Syrien.

Femte Syrienmötet

I ett gemensamt uttalande på måndagskvällen förklarade de tre ledarna att de var oroade över ytterligare försämringar i och omkring Idlibprovinsen och att de hade kommit överens om att ta "konkreta steg" för att hejda överträdelser av tidigare ingångna avtal länderna emellan.

Det var det femte Syrienmötet mellan Erdogan, Vladimir Putin och Hassan Rohani sedan 2017. Iran och Ryssland har länge backat upp den syriska presidenten Bashar al-Assad medan Turkiet å sin sida gett stöd till vissa rebellgrupper.

Men då al-Assads position ser allt mer säker ut har Turkiets fokus skiftat till att försöka förhindra ett stort inflöde av syriska migranter från Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.

Stopp på migration

Syriska regimstyrkor har den senaste tiden med hjälp av ryskt flygunderstöd gjort flera framryckningar i regionen, det sista stora rebellfästet i Syrien. Detta trots en uppgörelse så sent som den 31 augusti mellan Ankara och Moskva om eldupphör i området.

– Förväntningarna här är inte att få till stånd ett tillfälligt eldupphör. För det första är det att få ett stopp på migrationen. För det andra att säkerställa en vapenvila, sade Erdogan i fredags om sina förhoppningar inför måndagens möte.

(TT-AFP-Reuters)