Polisen: Handgranat kastades in i fel bostad
Polisen undersöker bostaden i Rotebro. Foto: Erik Simander/TT


Tidigt på måndagsmorgonen kastades en handgranat in genom ett fönster i en bostad i Rotebro. En kvinna skadades i attacken – som polisen tror var ett misstag.

– Jag vill nog mena på att det är en oskyldig familj som har drabbats av extremt grovt våld, säger Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef i Sollentuna.

Det var vid 03.30-tiden på måndagen som explosionen ägde rum norr som Stockholm. Enligt polisen bor det en barnfamilj i den drabbade bostaden, och flera personer i familjen befann sig i hemmet när handgranaten briserade.

Trots det var det bara en kvinna som skadades lindrigt.

– Det är ett under att det inte blivit mer personskador än vad som skedde, säger Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef i Sollentuna.

Fel lägenhet

Polisen misstänker att attacken inte var riktad mot familjen.

– Min starka övertygelse är att det här är en handgranat som har kastats in i fel lägenhet, säger Christoffer Bohman.

– Sedan kan jag inte gå in exakt på vad som gör att vi har den starka övertygelsen. Men jag vill nog mena på att det är en oskyldig familj som har drabbats av extremt grovt våld, fortsätter han.

Mycket pekar på att det är organiserad brottslighet som ligger bakom dådet.

– Dels för att det är den här typen av våld vi ser i konfliktmiljöer. Det baseras till viss del på erfarenhet, men sedan har vi också flera arbetshypoteser som stärker det här, utifrån underrättelse och kunskap om miljön runt omkring, säger Christoffer Bohman.

"Passerat en gräns"

Brottsrubriceringen är i nuläget allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och hantering av explosiva varor. Ingen har blivit frihetsberövad i fallet – men polisen har ett antal "intressanta individer".

Extra resurser har tillsatts i området för att både hjälpa till med utredningen och arbeta förebyggande.

– Vi jobbar dygnets alla timmar med att förhindra nästa skjutning eller sprängning, vilket är ett omöjligt uppdrag. Men sedan förhindrar vi några, säger Christoffer Bohman.

– Det kommer nog att vara tufft att vara kriminell i vårt polisområde, för vi lägger tryck i de här miljöerna nu. Det här har passerat en gräns för vad som är acceptabelt.

(Ola Palmström/TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.