Ordningsexperten: Så ofta ska du rengöra dina sminkborstar och verktygDet är lätt hänt att glömma tvätta sina sminkborstar och andra sminkverktyg, trots att man kanske använder dem varje dag. Men det är viktigt att rengöra dem med jämna mellanrum eftersom de samlar på sig såväl smuts och damm, som bakterier och oljor från din egen hud.

Oftast använder vi sminkverktygen i ansiktet och naturligtvis vill vi undvika att få finnar, akne eller andra utslag. Då är det bra att vara uppmärksam på att de hålls rena, och även på att ditt smink inte blir för gammalt. 

Så ofta behövs rengöring

1. Foundation och conealerborste

Om du använder foundation- och/eller concealerborste så bör du tvätta dem minst en gång i veckan. Det är lätt att bakterier samlas i då produkten fastnar i borsten och det blir en uppbyggnad av produkten.

2. Sminkborstar till ögonen

Sminkborstar som används runt ögonen bör tvättas minst två gånger per månad. Helst efter varje användning, men realistiskt sett bör du göra det efter några användningar.

3. Rougeborstar och läppenslar

Andra sminkborstar som till exempel läppenslar och rougeborstar bör tvättas en gång i månaden (du bör dock torka av läppenslar efter varje användning)

4. Sminksvampar 

Sminksvampar för foundation och contouring bör tvättas efter varje användning.

Så rengör du

För att behålla dina sminkborstar i gott skick, det vill säga mjuka och lena vid användning, kan du använda milt schampo och balsam för att rengöra dem. Du blöter helt enkelt borsten med vatten och tvättar den med schampot tills vattnet är klart igen, och sedan med balsam för att göra borsten len.

Du kan enkelt tvätta dina andra sminkverktyg med tvål och vatten. De flesta apotek och sminkaffärer har också rengöringsmedel som tagits fram just för att tvätta sminkborstar som kan vara värt att investera i då de flesta av dessa produkter är dryga och inte alltför dyra.

Rensa bort gammalt smink

När du fått ordning på rengöring av dina sminkverktyg bör du också gå igenom sminket för att se vad som kan ha blivit för gammalt, och om det kanske är dags för en utrensning och uppdatering.

På förpackningen finns märkning på hur länge en öppnad förpackning håller, här följer några generella riktlinjer:

1. De flesta puder och krämconcealers, rouge, bronzer, foundation och ögonskuggor har ett bäst före datum som sträcker sig mellan 6 månader till 2 år. Till exempel:

– Flytande foundation som inte förvaras i flaska med pump bytas ut efter 6 månader.

– Foundation i pumpflaska eller krämfoundation kan hålla sig väl i upp till 1,5 år.

2. Löst puder, rouge och bronzer håller upp till 1,5 till 2 år innan det är dags att köpa nytt, samma gäller för ögonskuggor.

3. För eyeliner är det beroende på om det är flytande eller i form av en kajalpenna. Till exempel:

– Flytande eyeliner håller i 6 månader i gott skick, men bäst skick är inom tre månader.
– Kajalpennor håller i upp till två år.

4. Läppstift håller i upp till två år.

Att förvara sminkborstarna i ett etui gör det lättare att hålla dem rena. 

Det bästa sättet att börja ha ordning och reda på ditt smink och sminkverktyg är att ha en ren necessär, med färska sminkprodukter och rengjorda sminkverktyg. Rengöring av sminkväskan i sig beror på materialet – ofta kan du använda en antibakteriell våtservett för att rengöra insidan.

Att ha ett etui för de olika sminkborstarna gör det betydligt lättare att hålla dem rena, och på så sätt hittar du dem också lättare.

Jag hoppas de här tipsen hjälper dig att skapa en vårfräsch sminkväska!

Brita Hahne

Foto: Orlando G Boström

Brita Hahne är populär ordningsexpert och senior arbetsmiljökonsult, och driver företaget Smpl - Organiserad enkelhet. Britas röda tråd är ENKELHET vilket genomsyras i allt hon gör, hur hon lär ut och föreläser. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg