Ordningsexperten: 5 tips för att hyra lägenhet i StockholmDet kan vara svårt att hitta en lägenhet att hyra i Stockholm och de som hyr ut får mängder av svar. Här kommer mina 5 bästa tips till dig som vill hyra lägenhet i Stockholm – vad du bör och inte bör göra, och vad du ska tänka på.

De här tipsen kommer från min egen erfarenhet både som uthyrare, och den som hyr.

5 TIPS – HYRA LÄGENHET I STOCKHOLM

1. Marknadsför dig

Sätt upp en lapp i närköpet i området som du vill bo i. Gärna med en foto och beskrivning av dig själv.

2. Hör dig för med vänner och arbetskamrater om de vet någon som har en lägenhet att hyra ut

Det är vanligt att man vill hyra ut till någon som man känner eller känner till genom vänner och bekanta.

Om du får nys om en lägenhet den här vägen, så be din vän att tipsa och skriva några väl valda ord om dig till den som hyr ut.

3. Följ instruktionerna i annonsen och uthyrarens önskemål

Hyr man ut sin lägenhet i andra hand i Stockholm får man ofta väldigt många svar, så om du ska ha en chans att få kontraktet så rekommenderar jag att du följer instruktionerna i annonsen.

Exempel: Vill de att du ska fylla i ett frågeformulär så gör det, om de vill ha två referenser så ge dem det, har de satt upp en viss hyra så är det den som gäller och så vidare.

4. Undvik att tjata

Om du får kontakt med uthyraren, ring eller mejla inte och tjata om att få hyra bostaden. Det vill säga, var inte desperat, eftersom det kan leda till att många blir fundersamma och vaksamma.

5. Var ärlig och var dig själv

Det är viktigt att du är ärlig och är dig själv när du träffar personen som hyr ut lägenheten. Det är ganska lätt att snabbt upptäcka och känna när någon inte är sig själv eller inte svarar ärligt på frågor.

BONUSTIPS:

Ställ dig i Stockholms bostadskö och gå in och sök efter lägenheter under lågsäsong – jul, nyår, påsk och sommar – då är chansen större att du få tag i en lägenhet.

Själv hade jag bara stått i kön i 5 år när jag fick en lägenhet i Björkhagen. Det var under sommaren och jag hade nummer 62 i kön. Tapeterna i lägenheten var slitna och sovrumsgolvet behövde bytas. De som stod i kön före mig tackade nej, så jag fick lägenheten!

När jag skulle skriva på kontraktet påpekade jag bristerna för hyresvärden, och det var inga problem med att få det mesta åtgärdat! Jag fick nya tapeter i hall, kök och sovrum, alla lister och karmar målade och nytt golv i sovrummet. Det enda jag gjorde själv var att måla väggarna i vardagsrummet.

Så med andra ord är det faktiskt inte helt omöjligt att få tag i en hyreslägenhet i Stockholm.

Stort lycka till i ditt lägenhetssökande!

Brita Hahne

Foto: Orlando G Boström

Brita Hahne är populär ordningsexpert och senior arbetsmiljökonsult, och driver företaget Smpl - Organiserad enkelhet. Britas röda tråd är ENKELHET vilket genomsyras i allt hon gör, hur hon lär ut och föreläser. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg