Omfattande tillslag mot telefonbedragare
Äldre ska ha blivit av med stora belopp. Foto: Fredrik Sandberg/TT-arkivbild


Polisen har gjort tillslag mot grupperingar som lurat äldre personer på hundratals miljoner kronor via telefon.

Tillslaget innebär att totalt fyra kriminella nätverk, som har telefonbedrägerierna som en basinkomst, nu slagits ut i södra Sverige.

– Vi har gjort omfattande tillslag mot grova kriminella nätverk här i Malmö, säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd, under polisens presskonferens.

Totalt har kriminella fått in 300 miljoner kronor från oktober 2017 fram till i dag genom den här typen av telefonbedrägerier. I region Syd har nu totalt fyra grupperingar slagits ut, två tidigare och två som snart går till åtal.

Hela landet

Brotten utförs främst i region Syd och Stockholm, men brottsoffren finns i hela landet. De drabbade ska ha blivit av med stora belopp, eftersom bedragarna gått in och tömmer samtliga konton. Vissa brottsoffer har blivit av med en halv miljon kronor, berättar Petra Stenkula.

– Man inriktar sig på äldre personer som lämnar ifrån sig uppgifter så att man kommer åt deras pengar.

Två nya åtal kring telefonbedrägerier väntar nästa vecka. I de ärendena sitter totalt sex personer häktade, tre män och tre kvinnor. Ytterligare en misstänkt i de fallen är utlämnad till Spanien.

En basinkomst

Petra Stenkula berättar under den pågående presskonferensen att en mordrättegång snart börjar i Malmö, där några av de åtalade också är åtalade för telefonbedrägerier.

Hon ser särskilt allvarligt på att många unga dras in i brottsligheten och då begår penningtvättsbrott. Många av huvudmännen är indragna i grov kriminalitet, som mord, mordförsök, utpressning och grova narkotikabrott.

– Det är här basinkomsten för många grovt kriminella i Malmö, säger Petra Stenkula.

I februari gav den här typen av brottslighet 8–9 miljoner kronor i vinst för de kriminella. Det kan jämföras med i somras, då det handlade om cirka 30 miljoner kronor i månaden.

(TT)

Fakta

Det här är "vishing"

(TT)

"Vishing" – bankbedrägerier över telefon – blev ett känt fenomen under hösten 2017.

De innebär att de drabbade, som ofta är äldre personer, rings upp av bedragare som påstår sig företräda personens bank och vill ha tillgång till olika bankkoder. Syftet är att lura till sig pengar.

Den drabbade luras att lämna ifrån sig en svarskod från en bankdosa eller logga in på mobilt bank-id under samtalet.

Så skyddar du dig

(TT)

• Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

• Använd aldrig din bankdosa eller ditt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående för att spärra ditt konto. Polisanmäl därefter alltid.

• Det är inte alltid självklart att du kan få tillbaka pengar som försvunnit genom "vishing". Olika banker har olika regler, och du kan anses skyldig för att du varit oaktsam med dina koder.

Källa: Polisen