Ola Magnell är död – "en av våra främsta"
Ola Magnell 2010. Foto: Pontus Lundahl/TT-arkivbild


Sverige har förlorat en skarpsinnig och fyndig textförfattare. Den omtyckte artisten och låtskrivaren Ola Magnell är död. Han blev 74 år gammal.

Ola Magnell avled i sitt hem på torsdagsmorgonen, uppger hans skivbolag.

– Det var hjärtat. Det gick fort och det var oväntat, säger Ulrika Wiklund Martínez som har arbetat med Magnell på skivbolaget National som hans bokare.

Wiklund Martínez, som känt Magnell i flera år, är tagen av beskedet.

– Det är en chock och en stor sorg. Han var en fantastisk person, musiker, låtskrivare, sångare och poet. Man är bestört, säger hon.

Ola Magnell turnerade senast i höstas, och han hade planer på att ge sig ut igen, berättar Ulrika Wiklund Martínez.

– Han gjorde en fantastisk turné och avslutade med ett utsålt Södra teatern. Han tyckte att det var jättekul och ville fortsätta, men så satte det här stopp.

"Mycket kvar att ge"

Jonatan Stenson, som spelade ihop med Ola Magnell, är märkbart rörd när TT når honom.

– Jag är otroligt ledsen just nu. Samtidigt är jag tacksam över att jag fick lära känna honom och att vi fick spela ihop, säger han.

Han beskriver Magnell som en fantastisk låtskrivare.

– När jag fick reda på att han dött satte jag mig direkt och började lyssna på hans musik. Jag kommer minnas alla våra fina spelkvällar ihop och vi hade en underbar sista turné tillsammans och pratade redan om nästa sväng.

Magnells låttexter är humoristiska och skarpa, tycker Stenson.

– Det var roliga texter och det känns så sorgligt att det finns så mycket musik från Ola som aldrig kommer att spelas in. Han hade så mycket kvar att ge och hade redan flera nya låtar på gång, säger han.

Lindfors: Fin människa

Ola Magnell började sin karriär som textförfattare åt artister som Siw Malmkvist och Lill Lindfors. Egna skivdebuten kom 1973 med singeln "Påtalåten".

Under de följande åren gav han ut album som "Påtalåtar", "Nya perspektiv" och "Höstkänning", där han blandade den svenska vistraditionen med amerikansk rock, som Bob Dylan.

Magnell tillhörde den grupp modernare singer-songwriters som lyftes fram på 70-talet av Anders Burman och skivbolaget Metronome.

– Ola Magnells skivor håller jag fortfarande som några av de bästa i det här landet, säger Stefan Wermelin, tidigare musikproducent på Sveriges Radio.

Lill Lindfors säger till Dagens Nyheter att Magnells textförfattande hade stor betydelse för hennes karriär.

– Han var en av våra främsta poeter. Han hade fina tankegångar och ett eget språk. Han var klurig i sitt sätt att uttrycka sig. En vän och fin människa, säger hon till tidningen.

Även Stefan Wermelin lyfter fram Magnells texter.

– Han var politiskt men inte på det där proggplakatartade sättet. Han var allmänt lättvänster, han hade texter som var väldigt medvetna och starka.

"Sångerna är på riktigt"

Enligt Wermelin var Ola Magnell en underskattad artist och tycker att låtar som "Nya perspektiv", "Kliff" och "Pappa" förtjänar att återupptäckas.

– Han var en särling men väldigt lättillgänglig, det är inget svårt, han gjorde väldigt melodiska och bra låtar, säger Wermelin.

Under turnén i höstas berättade Ola Magnell för Eskilstuna-Kuriren att han tyckte sig ha upptäckt ett nyväckt intresse för hans musik.

– Kanske för att jag lägger ned mycket omsorg på hantverket. Och kanske för att sångerna är på riktigt. Sånt har ju inte alltid varit så gångbart. Jag har aldrig haft särskilt höga tankar om mig själv, men när jag går tillbaka till det jag skrivit så kan jag se att det finns en del som kanske inte är så dumt, sade Ola Magnell till tidningen.

(Björn Berglund/TT)
(Erika Josefsson/TT)
(Carin Fock/TT)

Fakta

Ola Magnell

(TT)

Född 20 januari 1946 i Kalmar. Han studerade vid Journalisthögskolan i Göteborg och vid Lunds Universitet, men hade samtidigt börjat uppträda som trubadur.

1973 kom "Påtalåten" och året därpå albumet "Påtalåtar". 1975 sålde plattan “Nya perspektiv” guld. Han skrev även texter åt andra artister, bland andra Siw Malmkvist och Lill Lindfors.

Hans livspartner, Vera Lindh, var syster till musikern Björn J:son Lindh.

Ola Magnell tilldelades Nils Ferlin-stipendiet 1997, Cornelis Vreeswijk-stipendiet 1999 och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2017. Hösten 2015 tilldelades han SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne.

Boken "Ord och inga visor – låtlyrik 1973–2013" med Magnells låttexter gavs ut 2016. Totalt gav han ut tolv album och fick även ett hyllningsalbum tillägnat sig 2006 där bland andra Lars Winnerbäck, Elin Ruth Sigvardsson och Stefan Sundström tolkade hans mest kända låtar.