Oklara budskap från USA uppmuntrar migranter

Krisen vid USA:s gräns

Amerikansk gränspatrull omhändertar en illegal immigrant vid Penitas i Texas den 10 maj 2021. I maj grep gränspolisen över 180 000 personer som försökte ta sig in illegalt. Foto: Charlotte Cuthbertson


Guatemalas president, Alejandro Giammattei, menar att rusningen av migranter mot USA:s gräns har påverkats av Bidenadministrationens otydliga signaler. Han efterlyser klara budskap, av det slag som vicepresident Harris nyligen kom med.

– Man kan se hur humanitära budskap förvrids och används av människosmugglarna, säger Giammattei i en intervju med Fox News.

"Borde vara tydlig"

Smugglarna hänvisar, enligt Giammattei, till att USA sagt att man ska stödja familjeåterförening och därmed låta ensamkommande minderåriga komma in i USA av humanitära skäl.

– Så smugglarna kom och tog barn och ungdomar till USA. Och det blev fullt vid gränsen. Inte bara med folk från Guatemala, utan massor med människor. Det är därför vi menar att man borde vara tydlig.

Den stora migrantvågen från Centralamerika har blivit ett av Bidenadministrationens största politiska problem. Republikaner skyller vågen av personer som korsar gränsen illegalt på att man upphävt politiken från Trump-eran, och att budskapet till migranter och smugglare är att de är välkomna.

Reuters intervjuade i april både migranter och personer som identifierade sig som människosmugglare. En smugglare från Guatemala sade att det är 100 dagars fritt inträde i USA, vilket var en uppfattning som verkade delas av många. En annan sade att han uppfattade det som att USA släpper in barn.

Människosmugglare fortsätter att öppet göra reklam för sina tjänster på sociala medier. Epoch Times har tidigare undersökt dessa "annonser". Ett Facebookinlägg löd: "Vi genomför gränskorsningar genom Lomas de Arena i Chihuahua. Vi erbjuder kamouflage och en ryggsäck med mat. Jag är för närvarande i Chihuahua. Skicka ett meddelande eller ring mig på ...." och ett telefonnummer.

Gränsvakter griper illegala migranter vid Penitas i Texas den 10 maj 2021. Foto: Charlotte Cuthbertson

Harris: "Kom inte"

Bidenadministrationen har sagt att gränsen inte är öppen, och att de flesta asylsökande avvisas, men att man tillåter ensamkommande minderåriga att komma in i landet, vilket kan ha bidragit till den stora ökningen av den gruppen vid gränsen.

I mars träffade gränspolisen på 18 951 ensamkommande minderåriga, vilket är det största antalet i någon enskild månad sedan man började publicera dessa siffror 2009. Sedan dess har antalet sjunkit något.

I intervjun med Fox News uttryckte Giammattei uppskattning för vicepresident Kamala Harris budskap i ett tal hon höll under sitt besök i Guatemala nyligen.

– Vicepresidenten skickade ett mycket tydligt budskap i går, för hon sade "Kom inte, för vi kommer inte släppa in er". Det är ett tydligt budskap. Men om man har ett luddigt budskap öppnar det upp för misstolkningar.

Den amerikanska gränspolisen grep 180 034 personer som illegalt försökte ta sig in i USA under maj månad, vilket var en liten ökning jämfört med april.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!