Representanter från Sveriges organiserade körliv har författat ett gemensamt upprop där de lyfter fram gemensam sång och körsång. De menar att körsång är en folkrörelse som också är väsentlig för folkhälsan.
Företrädarna kommer bland annat från Ungikör, Sveriges barnoch ungdomskörer, Sveriges Körförbund och Sveriges Kyrkosångsförbund. De uppmanar svenska politiker att tänka om när det gäller den gemensamma sången och anser att de estetiska ämnena ska likställas med kärnämnena, att de estetiska ämnena i förskolläraroch lärarutbildningarna ska utökas samt att kulturskolorna bör ges ökade resurser.
”Dessvärre är sången på väg att tystna i samhället”, skriver representanterna. Den politiska utvecklingen har sedan en lång tid fjärmat sig från de kulturella värdena, menar de och pekar på att ett samhälle med ett starkt kulturliv är bra för folkhälsan. Dels är den gemensamma sången en av få arenor i dag där människor kan sammanstråla oavsett kön, etniskt ursprung eller religiös uppfattning, dels pekar de på forskningsunderlag som visar att körsång sprider välbefinnande och glädje.
”Ett samhälle med ett starkt och brett kulturliv, där sången är ett naturligt inslag, är en kraftfull motkraft till psykisk och fysisk ohälsa, våld och rädsla”, skriver man i uppropet.
I dag är den gemensamma sången närmast osynlig både i läroplaner och i lärarutbildningarna, något som man menar går emot FN:s konvention om barns rättigheter. Barn ska enligt konventionen ges möjlighet att utveckla sig själva som individer genom att delta i det konstnärliga och kulturella livet utifrån egna intressen. Företrädarnas vill att alla ska inkluderas i de kulturella uttrycken, där den gemensamma sången bör utgöra en viktig del. ”Ett sjungande samhälle är ett starkt samhälle, så låt oss ge stor plats åt den gemensamma sången.”