Ny forskning visar att högfettkost förlänger livet och ökar styrkanEn högfettkost eller ketogen kost ökar inte bara livslängden utan förbättrar också den fysiska styrkan, enligt ny forskning på möss.

– Resultaten överraskade mig lite, säger Jon Ramsey, nutritionist vid University of California, Davis School of veterinary medicine.

– Vi förväntade oss vissa skillnader, men jag var imponerad av hur stor den var – en ökning med 13 procent i medellivslängd för mössen som var på en högfettkost jämfört med de som var på en högkolhydratkost. För människor skulle det motsvara sju till tio år. Men lika viktigt var att dessa möss behöll en god hälsa senare i livet.

Under de senaste 20 åren har Ramsey tittat på mekaniken som leder till åldrande, en bidragande orsak till de flesta större sjukdomar som påverkar såväl gnagare som människor. Även om flera studier har visat att kaloribegränsning saktar ner åldrandet hos många djur, var Ramsey intresserad av se hur en högfettkost skulle påverka åldringsprocessen.

 Den här studien visar att en ketogen kost kan ha stor inverkan på hälsan och livslängden, utan någon större viktminskning eller begränsning av intaget.

Jon Ramsey, nutritionist vid University of California, Davis School of veterinary medicine.

Ketogen kost har blivit alltmer populär på grund av att den uppvisat en rad hälsofördelar. Men forskare håller fortfarande på att reda ut vad som händer under ketos, då kolhydratintaget är så lågt att kroppen går från att använda glukos som sin huvudsakliga bränslekälla, till att bränna fett och producera ketoner för att skapa energi.

Forskare delade upp mössen i tre grupper: en normal kolhydratkost för gnagare, en lågkolhydrat-/högfettkost, och en ketogen kost (89 till 90 procent av det totala kaloriintaget). Eftersom forskarna ursprungligen var oroliga över att högfettkosten skulle öka vikten och minska livslängden, så hade man samma kaloriantal för varje kost.

– Vi utformade inte kosten för att fokusera på viktminskning utan för att titta på metabolismen. Hur den skulle påverka åldrandet, säger Ramsey.

Förutom att öka medellivslängden betydligt hos mössen i studien, ökade den ketogena kosten minnes- och motorfunktionen (styrka och koordinering), och förhindrade en ökning av åldersrelaterade inflammationsmarkörer. Dessutom minskade också förekomsten av tumörer.

– I det här fallet är många av de saker vi tittar på inte särskilt annorlunda än hos människor, säger Ramsey, som är senior författare av studien i Cell Metabolism.

– På en grundläggande nivå genomgår människor liknande förändringar, och organens övergripande funktion försämras med åldern. Den här studien visar att en ketogen kost kan ha stor inverkan på hälsan och livslängden, utan någon större viktminskning eller begränsning av intaget. Det öppnar också en ny väg för möjliga koståtgärder som påverkar åldrandet. 

För närvarande vet forskarna inte om det finns ett optimalt fettförhållande för den ketogena kosten.

En liknande studie från Buckinstitutet för åldersforskning, publicerad i samma utgåva av Cell Metabolism, visar att en ketogen kost förlänger livslängden och förbättrar minnet hos åldrande möss.


Artikeln är översatt från engelska och publicerades ursprungligen på Futurity.org under Creative Commons License 4.0.