Nobelfest med Dudamel och El Sistema
Gustavo Dudamel under torsdagens repetition med de unga musikerna i El Sistemas Orchestra of The Future.


Att få möta inte bara världsdirigenten Gustavo Dudamel utan också jämnåriga från olika delar av världen med samma intresse för musiken – och få framföra den för Nobelpristagarna – det blir årets Nobelfest för de unga musikerna i El Sistemas Orchestra of the Future.

I torsdags kväll den 7 december genrepade orkestern som består av ungdomar influgna från tio olika länder och fem kontinenter för de högtidliga Nobelfestligheterna i Stockholm denna vecka. El Sistema Sverige representeras i den för tillfället sammansatta orkestern som fått namnet Orchestra of The Future, av El Sistema Södertälje och Göteborg.

I samband med den högtidliga Nobelkonserten 8 december har Gustavo Dudamel, som leder årets Nobelkonsert, önskat manifestera vikten av El Sistema. Därför ges också en särskild VIP-konsert, i närvaro av pristagarna och särskilt inbjudna gäster, med en internationell samling av El Sistema-ungdomar.

Specialskrivet verk av Williams

Orchestra of the Future ska bland annat framföra Merengue del Primero av Carlos Medrano samt Adagio av John Williams, ett specialskrivet verk för Gustavo Dudamel som får sitt uruppförande vid detta tillfälle. El Sistema-orkestern och världsdirigenten avslutar med finalen ur Tjajkovskijs Serenad för stråkar.

– Bravo! This is difficult music, berömde Gustavo Dudamel de unga musikerna vid genrepet.

Efter VIP-mottagningen äger den årliga Nobel Prize Concert rum i Konserthuset, Stockholm. För den som inte fått en biljett till den slutsålda konserten finns möjlighet att följa den live på @medici.tv. Konserten livesänds också på SVT Play och spelas också in av SVT för senare sändning.

Manifestation i sociala medier

Men det är inte bara här som El Sistema märks under Nobelveckan. Alla El Sistema-verksamheter i Sverige har under dessa dagar i en gemensam manifestation på sociala medier gjort inlägg under hashtaggarna #orchestraofthefuture #nobelprizeconcert och #elsistemasweden.

På detta sätt förmedlar barn och ledare över hela Sverige tillsammans med Gustavo Dudamel, El Sistema Sveriges grundare och instiftare, ett viktigt budskap när världens blickar riktas mot Stockholm. Ett budskap som säger att musiken inte bara kan förändra liv – utan faktiskt gör det.


Mest Lästa