Blogg

Naturligare liv: Bjud på morotsscones och nötsmör

Sandra Junhammar

Veganska morotsscones

Det ursprungliga receptet (som ni hittar här) kommer från en av mina personliga favvobloggar, nämligen Karin Evelina.

De är verkligen supergoda precis som de är i Evelinas recept! Jag har bara en hopplös tendens att alltid göra min egen variant, alldeles oavsett vad jag lagar eller bakar… 😅 Således bytte jag ut en del av dinkelmjölet mot några andra mjölsorter, samt adderade riven morot (vilket såklart är valfritt). Hur som helst, här kommer receptet:

Veganska morotsscones

Antal: 4 st

Ingredienser:

1 ½ dl grahamsmjöl

1 ½ dl dinkelmjöl

1 dl havremjöl*

½ dl vetegroddar

2-3 tsk bakpulver

¼ tsk salt

½ dl olivolja

2 dl havremjölk

1 st liten morot (finriven)

Ev. solros- och pumpakärnor till topping

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjöl, vetegroddar, bakpulver och salt i en bunke. Häll sedan i olivolja (lite i taget) och fördela den jämnt med hjälp av fingertopparna. Rör i mjölken, och tillsätt slutligen den finrivna moroten.

Klicka ut fyra stycken scones (med hjälp av en sked) på en oljad plåt/en plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna med kallt vatten och forma sconesen, toppa eventuellt med solros- och pumpakärnor.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, eller tills de känns färdiga.

Tips! Dela eventuellt sconesen på mitten och låt halvorna gräddas ytterligare några minuter (med snittytan uppåt) på eftervärme.

* Jag brukar göra eget havremjöl genom att mixa havregryn i en matberedare. Oftast gör jag 5-10 dl på en gång, som jag sedan förvarar i en glasburk med snäpplock.

Foto: Sandra Junhammar

Inser nu när jag tittar på bilderna att jag kunde gräddat sconesen ytterligare någon eller ett par minuter, så att de fått lite mer färg, haha… Men de var goda ändå! 😉

Serverade sconesen med nöt-/frösmör, microgreens och ‘blåbärssylt’ gjord på blåbär, chiafrön och en uns vaniljpulver (går såklart även att tillsätta valfri sötning om man vill).

Foto: Sandra Junhammar

Nöt- och frösmör

Nöt- och frösmör gör man också enkelt själv om man vill! Det är bara att rosta dem i ugnen tills de är gyllene i färgen (150-175 ºC). Passa dem noga så att de inte bränns, och rör om då och då.

Om man har hasselnötter i smöret är det godast att gnugga bort skalen när de rostats (annars blir det lätt beskt). En kökshandduk funkar fint till detta!

Foto: Sandra Junhammar

Låt nötter och frön svalna ordentligt och mixa dem sedan i matberedaren, minst 5-10 minuter (ju längre tid, ju slätare smör). Tillsätt salt efter smak och ev. lite valfri vegetabilisk olja (gärna relativt smakneutral). Obs! Matberedaren kan behöva vila efter några minuter, för att inte överhettas.

Jag är verkligen så svag för alla typer av nöt-/frösmör; mandelsmör, jordnötssmör, solrosfrösmör… gaah, det är ju verkligen så gott! 😋

Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

 

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

Blogg

Naturligare liv: Bjud på morotsscones och nötsmör

Sandra Junhammar

Veganska morotsscones

Det ursprungliga receptet (som ni hittar här) kommer från en av mina personliga favvobloggar, nämligen Karin Evelina.

De är verkligen supergoda precis som de är i Evelinas recept! Jag har bara en hopplös tendens att alltid göra min egen variant, alldeles oavsett vad jag lagar eller bakar… 😅 Således bytte jag ut en del av dinkelmjölet mot några andra mjölsorter, samt adderade riven morot (vilket såklart är valfritt). Hur som helst, här kommer receptet:

Veganska morotsscones

Antal: 4 st

Ingredienser:

1 ½ dl grahamsmjöl

1 ½ dl dinkelmjöl

1 dl havremjöl*

½ dl vetegroddar

2-3 tsk bakpulver

¼ tsk salt

½ dl olivolja

2 dl havremjölk

1 st liten morot (finriven)

Ev. solros- och pumpakärnor till topping

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjöl, vetegroddar, bakpulver och salt i en bunke. Häll sedan i olivolja (lite i taget) och fördela den jämnt med hjälp av fingertopparna. Rör i mjölken, och tillsätt slutligen den finrivna moroten.

Klicka ut fyra stycken scones (med hjälp av en sked) på en oljad plåt/en plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna med kallt vatten och forma sconesen, toppa eventuellt med solros- och pumpakärnor.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, eller tills de känns färdiga.

Tips! Dela eventuellt sconesen på mitten och låt halvorna gräddas ytterligare några minuter (med snittytan uppåt) på eftervärme.

* Jag brukar göra eget havremjöl genom att mixa havregryn i en matberedare. Oftast gör jag 5-10 dl på en gång, som jag sedan förvarar i en glasburk med snäpplock.

Foto: Sandra Junhammar

Inser nu när jag tittar på bilderna att jag kunde gräddat sconesen ytterligare någon eller ett par minuter, så att de fått lite mer färg, haha… Men de var goda ändå! 😉

Serverade sconesen med nöt-/frösmör, microgreens och ‘blåbärssylt’ gjord på blåbär, chiafrön och en uns vaniljpulver (går såklart även att tillsätta valfri sötning om man vill).

Foto: Sandra Junhammar

Nöt- och frösmör

Nöt- och frösmör gör man också enkelt själv om man vill! Det är bara att rosta dem i ugnen tills de är gyllene i färgen (150-175 ºC). Passa dem noga så att de inte bränns, och rör om då och då.

Om man har hasselnötter i smöret är det godast att gnugga bort skalen när de rostats (annars blir det lätt beskt). En kökshandduk funkar fint till detta!

Foto: Sandra Junhammar

Låt nötter och frön svalna ordentligt och mixa dem sedan i matberedaren, minst 5-10 minuter (ju längre tid, ju slätare smör). Tillsätt salt efter smak och ev. lite valfri vegetabilisk olja (gärna relativt smakneutral). Obs! Matberedaren kan behöva vila efter några minuter, för att inte överhettas.

Jag är verkligen så svag för alla typer av nöt-/frösmör; mandelsmör, jordnötssmör, solrosfrösmör… gaah, det är ju verkligen så gott! 😋

Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

 

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024