Naturligare liv: 12 miljövänliga och ekonomiska tips för bröllopet
Blogg om hållbar livsstil och personlig utveckling


Går du i bröllopstankar? Eller har du kanske planer på att anordna någon annan tillställning framöver, som exempelvis ett dop, examens- eller födelsedagsfirande? Toppen! I detta inlägg tänkte jag nämligen dela med mig ett gäng tips och idéer som kan göra tillställningen lite vänligare mot såväl plånboken som miljön. Fokus ligger i första hand på bröllop, men många av tipsen funkar fint även för andra fester och event.

Till att börja med vill jag bara skriva att man ska göra det som känns rätt för en själv. Vissa vill verkligen slå på stort och har inget emot att spendera en rejäl slant på att få det där bröllopet de alltid drömt om. Medan andra inte är lika sugna på att spendera en halv årslön på en enda dag. Oavsett vilket, så lägger jag ingen värdering i det, var och en gör som de vill. Alltså, inspireras av de punkter som tilltalar dig och strunta i resten!

12 miljövänliga & ekonomiska tips för dop, bröllop, examens- och födelsedagsfiranden

1. Antal gäster

Kostnaden för ett bröllop (eller annat firande) hänger såklart ihop med upplägget, men också till stor del med antalet gäster. Man kan resonera så här: Varför bjuda folk som man aldrig träffar eller umgås med annars? Det kan man ju göra om man vill och det känns rätt. Men skippa att bjuda folk bara för att du/ni ’borde’.

Svårt att korta ner gästlistan? Ett alternativ kan ju vara att göra som ett vänpar till mig. De valde att enbart bjuda in de närmsta på middagen, medan övriga gäster var välkomna att delta under vigseln och festen (där även bröllopstårtan serverades).

2. Kläder & skor

Det kan löna sig att tänka igenom valet av klänning, i god tid.

Att köpa en ny brudklänning, frack/smoking och skor kostar ofta en slant. Att hyra, låna eller köpa begagnat kan vara ett mer miljövänligt och ekonomiskt alternativ. Ett tips är att vara ute i god tid!

Att välja en mörkgrå kostym istället för smoking/frack, innebär att den kan användas även vid andra tillfällen.

Vill du köpa en klänning så går det att sälja den efter bröllopet. Kostnaden blir på så sätt lägre än att hyra en klänning, samtidigt som någon annan får möjlighet att bära den efter dig. (Istället för att låta den hänga i garderoben och samla damm.)

Istället för höga klackar och lackskor kan ballerinaskor och ett par snygga sneakers vara ett alternativ. Att satsa på saker som funkar efteråt och inte enbart vid ett tillfälle, är bättre för både plånboken och planeten!

3. Hår, smink & naglar

Kanske har du en vän eller släkting som kan hjälpa dig med håret?

Många väljer att fixa hår, naglar och smink på en salong i samband med bröllop (eller andra tillställningar) vilket man såklart kan göra om man vill!

Kanske har du en vän eller släkting som kan hjälpa dig med hår och smink? På så sätt kan det bli bra mycket billigare.

4. Maten

Som jag nämnde i början av inlägget, behöver man ju inte servera en trerätters middag plus tårta. Man behöver inte ens servera kött eller fisk om man inte vill!

Det kan vara ett alternativ att ha en buffé och att laga maten själva. Det kanske inte passar alla och jag kan förstå att det kan bli betungande om man har ett stort bröllop. Med en buffé behövs det inte någon som serverar maten, men det kan vara bra att ta hjälp av någon som kan förbereda, plocka fram, fylla på och duka undan allt eftersom.

Fler fördelar med en buffé är att gästerna själva kan välja vad de vill äta samt hur mycket (vilket minskar risken för att mat slängs).

Att våga tänka lite utanför de traditionella ramarna kan alltså vara ett tips för att spara såväl pengar som på miljön.

5. Alkohol

Man kan faktiskt välja bort alkoholen helt på bröllopet. Det sparar såklart en del pengar, men man kan också ha andra skäl till det.

Vill man servera alkohol, är ju ett tips att i första hand välja ekologiska viner o s v. Eventuellt kanske det även går att begränsa mängden? Men det är som sagt upp till var och en.

6. Lokal för middag & fest

Här finns det ju såklart lite olika alternativ i varierande prisklasser. Återigen ska man ju göra det man trivs med själv. Men kanske går det att höra runt med vänner och bekanta? Finns det någon som har en mysig loge eller liknande, i närheten av vigselplatsen, som ni kan låna gratis eller hyra för en billig peng?

Det finns företag som hyr ut sådant som bord, stolar, dukar och porslin, så lokalen behöver inte vara utrustad med allt det redan.

7. Fotograf

Här är faktiskt en sak som jag personligen tycker att det kan vara värt att lägga lite extra pengar på; att boka en duktig fotograf! Det kan vara mycket fint att kunna gå tillbaka och återuppleva/minnas sin bröllopsdag ♥ (och det vill man ju inte göra med halvtaskiga och suddiga bilder). Nej, mitt råd är verkligen att låta någon som är skicklig med kameran få föreviga ett så speciellt tillfälle som bröllopet.

Kanske finns det en fotograf som vill kunna använda bilderna även till sin portfolio. På det sättet kan man få fina bilder till ett bra pris.

8. Brudbukett & blommor

En ’vanlig’ bukett från en florist kan också bli en brudbukett.

Det bästa för såväl plånboken som planeten, är ju såklart om man kan plocka en bukett vilda eller egenodlade blommor. Men det kan ju såklart vara mer eller mindre svårt, beroende på exempelvis årstid. Ett sätt kan vara att köpa en ’vanlig’ bukett hos en florist, sätta den i en plastpåse med lite vatten, och vira ett vackert sidenband runt alltsammans. Att fixa det sista själv blir ofta lite mer ekonomiskt än att köpa en ’riktig brudbukett’.

(Så fort något heter brud- eller bröllops- följt av sakens namn, är det generellt sett bra mycket dyrare än samma produkt utan bröllopsprefixet)

Av etiska och miljömässiga skäl är ekologiska och fairtrade-märkta blommor att föredra.

9. Ringar

Just ringarna kan vara lite kluriga, både ur etisk-, miljömässig och ekonomisk synpunkt. Diamanter och ädelmetaller (framförallt guld) har många gånger en ganska smutsig baksida… Att återanvända eller återvinna gammalt guld kan vara en lösning, alternativt att välja ”ekologiskt guld”.

Palladium kan vara ett alternativ. Det är tåligare än silver och billigare än vitt guld. För den som vill ha ädelstenar finns cubik zirkoner (syntetiska ädelstenar, tillverkade i laboratorium).

10. Bröllopspresenter & gåvor

För att undvika onödiga (men välmenta) presenter går det ju såklart att undanbe gåvor helt och hållet, om man vill. Ett annat alternativ kan ju vara att uppmana gästerna att skänka en valfri slant till välgörenhet i brudparets namn. Ytterligare ett tips är att skriva ihop en lista över saker ni faktiskt önskar er och har nytta av. Det kan underlätta för såväl gäster som brudpar.

Det finns gratistjänster på nätet där man kan skapa en digital ’önskelista’ och samla saker som man genuint vill ha och har ett behov av (i varierande prisklasser såklart). Där kan man även ta med saker som presentkort och välgörenhet. Sedan kan gästerna gå in och kryssa i den present de vill köpa (utan att brudparet ser vem som tänkt köpa vad) men övriga gäster kan se vilka saker som är reserverade. På så sätt undviks ju även dubbletter.

11. Inbjudan & dekorationer

Det kan bli billigare och mer personligt att fixa grejerna själv. Samtidigt är det lättare att välja material med omsorg.

Om man är pysslig av sig och tycker att det är kul så kan man tillverka både dekorationer och inbjudningskort själva. Många gånger blir det både billigare och mer personligt att fixa grejerna själv. Samtidigt som det är lättare att välja material med omsorg.

Gillar du inte att pyssla finns det såklart även färdiga lösningar, välj då i första hand miljömärkta grejer och sunda material.

12. Bröllopsresa

Det är nog ingen som har missat att flyget är en riktig klimatbov. Men man behöver ju faktiskt inte resa runt halva jordklotet för att besöka vackra platser eller uppleva nya kulturer. Det finns så otroligt mycket att se och upptäcka på betydligt närmare avstånd!

Kanske kan en tågresa i Europa vara ett alternativ? Eller varför inte besöka någon av alla vackra platser vi har här på hemmaplan eller i något av våra grannländer? En bröllopsresa behöver ju inte innebära solsemester. Våga välja något annorlunda!

Sandra Junhammar. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.