Nationellt centrum ska motverka illegala vapen

Tema brottsvåg i Sverige: Illegala vapen 

Tullbeslag av gasvapen som säljs fritt i flera EU-länder till personer över 18 år. De kan byggas om till skarpa vapen vapen genom att man tar bort en plugg eller byter pipan på dem. Foto: Tullverket


Polismyndigheten Tullverket och Åklagarmyndigheten ska stärka arbetet mot vapensmuggling och illegala vapen i Sverige. Nationellt skjutvapencentrum som startades i somras är en del av myndigheternas ansträngningar att råda bot på problemet.

I mitten av augusti gav regeringen Polismyndigheten, Tullverket och Åklagarmyndigheten uppdraget att stärka arbetet med att minska tillgången på illegala vapen och motverka vapensmugglingen i Sverige. De tre myndigheterna ska kartlägga förekomsten av illegal vapenhandel och vapensmuggling i Sverige och ska sedan redogöra för detta, samt för hur samarbetet mellan myndigheterna kan utvecklas ytterligare, till regeringen senast den 21 juni 2023, med en delredovisning senast den 16 december i år.

Epoch Times har intervjuat kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, och en anonym tulltjänsteman, om illegala vapen i Sverige och vapensmuggling till landet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!