Munskydd – det nya gatuskräpet

En klar majoritet av svenskarna har under det senaste året sett munskydd ligga på marken som skräp. Foto: Håll Sverige Rent


80 procent av svenskarna uppger att de har sett nedskräpning av munskydd under det senaste året. En tredjedel har sett det ”nya” skräpet dagligen. Det visar en undersökning som genomförts av Håll Sverige Rent.   

– Coronaskräpet är ett helt nytt skräp som inte har funnits förut, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Det nya coronaskräpet är här och Håll Sverige Rent ska i år för första gången kartlägga hur mycket det faktiskt skräpas ner med munskydd och plasthandskar.

Enligt en undersökning, som organisationen genomfört tillsammans med Novus, har en klar majoritet av svenskarna sett munskydd ligga och skräpa på marken under det senaste året. De vanligaste platserna är i närheten av kollektivtrafiken, på gator och trottoarer där 50 procent uppger att de sett det ”nya” skräpet.

Även utanför köpcentrum, gallerior, butiker, mataffärer, gågator och promenadstråk uppger många, mellan 42 till 35 procent, att de sett munskydd slängda på marken.

Ungefär en femtedel av de tillfrågade svarar att de sett bortslängda munskydd vid torg, parker och grönområden. Åtta procent uppger att de sett munskydd ligga och skräpa utanför barer och restauranger.

– När coronan kom och folk började använda de här produkterna började också allmänheten höra av sig till oss och berättade att de hade sett munskydd och plasthandskar ligga och skräpa. Så det känns viktigt att ta reda på exakt hur mycket skräp blir det till följd av de här nya vanorna, säger Johanna Ragnartz i pressmeddelandet.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.