loading
Diabetes typ har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Nu riktas ljuset mot mjölkpulvret, som ingår i välling. Foto: Hasse Holmberg/TT-arkivbild
Diabetes typ har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Nu riktas ljuset mot mjölkpulvret, som ingår i välling. Foto: Hasse Holmberg/TT-arkivbild
Hälsa

Mjölkpulver kan innehålla skadligt ämne

Epoch Times

En ny studie från Lunds universitet visar att ett skadligt ämne, AGE, ökar vid lagring av mjölkpulver, som bland annat används i välling och chokladdrycker, skriver SvD. AGE bildas då livsmedel med fett och protein hettas upp med sockerarter.

Försöken visar att halterna av AGE ökar rejält under lagring av mjölkpulvret. Efter 28 dagar i 45 graders värme och en luftfuktighet på 52 procent tiodubblades halterna. Även vid lägre temperaturer ökade halterna, fast långsammare.

Ämnet påverkar kroppens celler, och kan bidra till inflammation som i sin tur misstänks ge upphov till olika autoimmuna sjukdomar.

En hypotes är att AGE kan ha med diabetes typ 1 att göra, som fördubblats hos barn i Sverige de senaste 20 åren. Välling är vanligt i Sverige, och nu riktas ljuset mot mjölkpulvret som en misstänkt orsak.

– Vi har sett en stadig ökning av typ 1-diabetes och forskarna famlar. Tidigare har man undersökt om det handlat om virus och gluten men utan att lyckas bryta utvecklingen. Vi behöver nu gå ett steg längre och undersöka misstankarna om att det är själva torrmjölken som är orsaken, säger Mona Landin-Olsson till SvD.

Ännu är detta inte annat än en misstanke, som enligt forskarna behöver undersökas ytterligare.

(TT)

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Diabetes typ har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Nu riktas ljuset mot mjölkpulvret, som ingår i välling. Foto: Hasse Holmberg/TT-arkivbild
Diabetes typ har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Nu riktas ljuset mot mjölkpulvret, som ingår i välling. Foto: Hasse Holmberg/TT-arkivbild
Hälsa

Mjölkpulver kan innehålla skadligt ämne

Epoch Times

En ny studie från Lunds universitet visar att ett skadligt ämne, AGE, ökar vid lagring av mjölkpulver, som bland annat används i välling och chokladdrycker, skriver SvD. AGE bildas då livsmedel med fett och protein hettas upp med sockerarter.

Försöken visar att halterna av AGE ökar rejält under lagring av mjölkpulvret. Efter 28 dagar i 45 graders värme och en luftfuktighet på 52 procent tiodubblades halterna. Även vid lägre temperaturer ökade halterna, fast långsammare.

Ämnet påverkar kroppens celler, och kan bidra till inflammation som i sin tur misstänks ge upphov till olika autoimmuna sjukdomar.

En hypotes är att AGE kan ha med diabetes typ 1 att göra, som fördubblats hos barn i Sverige de senaste 20 åren. Välling är vanligt i Sverige, och nu riktas ljuset mot mjölkpulvret som en misstänkt orsak.

– Vi har sett en stadig ökning av typ 1-diabetes och forskarna famlar. Tidigare har man undersökt om det handlat om virus och gluten men utan att lyckas bryta utvecklingen. Vi behöver nu gå ett steg längre och undersöka misstankarna om att det är själva torrmjölken som är orsaken, säger Mona Landin-Olsson till SvD.

Ännu är detta inte annat än en misstanke, som enligt forskarna behöver undersökas ytterligare.

(TT)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024