Misstänkt IS-kvinna gripen i Norge
Den terrormisstänkta norska kvinnan och hennes två barn landade på Gardemoen i Oslo vid midnatt. Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT


Norsk polis har gripit en terrormisstänkt kvinna som återvänt till Oslo från Syrien.

Kvinnan och hennes två barn hämtades hem under fredagen och fallet har lett till en norsk regeringskris.

Den 29-åriga norsk-pakistanska kvinnan och hennes två barn landade sent på fredagen på flygplatsen Gardermoen i Oslo. Kvinnan misstänks ha varit ansluten till bland annat terrorrörelsen IS och greps direkt.

De norska regeringspartierna beslutade tidigare i veckan att bistå med hemresan för kvinnan och hennes två barn, fem och tre år gamla, av humanitära skäl. Det motiverades med att ett av barnen är sjukt.

"Barnen behöver få ro och måste skyddas", skriver utrikesminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) i ett pressmeddelande efter gripandet.

Regeringskris

Kvinnan reste till ett IS-kontrollerat område i Syrien 2013 och gifte sig med en man som stred för terrorrörelsen. Hon har tidigare hävdat att hon inte reste till Syrien frivilligt och att hon i flera år har försökt att lämna landet. Hon anklagas av den norska säkerhetstjänsten för samröre med terrororganisationerna al-Nusrafronten och IS.

Beslutet att hämta hem kvinnan och hennes barn har lett till en regeringskris. Beslutet har väckt stark kritik inom Fremskrittspartiet (FRP), som nu hotar med att lämna regeringen. På måndag ska ett möte hållas mellan statsminister Erna Solberg (Høyre) och FRP:s partiledare, finansminister Siv Jensen, för att diskutera en kravlista som FRP lagt fram för att stanna i regeringen.

Svenskar gripna

Även Sverige tampas med hur svenska kvinnor och barn som befinner sig i Syrien ska hanteras.

Ett okänt antal barn med svensk anknytning finns i fånglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Utrikesminister Ann Linde sade i december att det troligtvis rörde sig om färre än 50 barn, och att "mindre än en handfull" av dessa är föräldralösa. Tanken var att flera av de föräldralösa barnen skulle hämtas hem av representanter för Sverige i slutet av december, men barnen gömdes av släktingar och operationen fick avbrytas.

I december kom också uppgifter till SVT om att en grupp svenska kvinnor, som i november flydde från al-Hol, gripits av Syriens armé och fängslats utanför Damaskus.

(TT-NTB)