Minska risken att känslig information når hackare
Smarta prylar samlar in personliga data och är sårbara för intrång
Medvetna val gör hemmets uppkopplade prylar mindre sårbara för angrepp. Foto: Tobias Schwartz/AFP via Getty Images


Många smarta prylar samlar in känslig information och är sårbara för intrång, enligt Joseph Bugeja, forskare vid Malmö universitet. Genom att göra medvetna val kan man minska den risken.

Det finns en mängd olika smarta, uppkopplade prylar för användning i hemmet. Många använder pulsklockor eller har en smart tv. Smarta kylskåp och termostater kan spara energi och underlätta livet för oss. Apparaterna samlar information via sensorer för att ta beslut. Enligt Joseph Bugejas forskningsarbete har dock antalet attacker mot uppkopplade prylar i hemmet ökat och han menar att vi borde bli mer medvetna om riskerna.

Han säger att det är var och ens ansvar att skydda sin integritet.

– De här prylarna är verktyg i livet, men allt har sitt pris.

Han förklarar att det alltid kommer att finnas möjligheter för hackare att komma åt information eftersom även säkra prylar kan användas på fel sätt. Han ger flera tips om hur vi kan minska risken för att fel personer får tag i personlig information.

– Man måste vara försiktig med vilka prylar man använder, vilka prylar vill man verkligen ha i sitt hem?

Forskare: ”Som att ha en osynlig spion i sitt hem”

Genom att läsa den tekniska specifikationen och även företagets integritetspolicy förstår man mer om produkten.

– Använd sunt förnuft för att göra en bedömning. Ser du att prylen har en kamera och en mikrofon, köp den, men se till att inte bli oförsiktig.

Han rekommenderar att en sådan pryl placeras på ett ställe som inte är känsligt. Badrummet är ett exempel på en känslig plats.

För att försvåra för hackare bör man undvika att koppla allt till samma nätverk. Ha ett separat nätverk för dina smarta prylar.

– Koppla dem inte till ditt huvudnätverk, då minskar du risken att hela ditt nätverk blir hackat om en enhet blir det.

Man bör också vara medveten om att prylarna kommunicerar med varandra.

– Smarta prylar talar bakom ryggen på oss, på sitt eget språk.

Joseph Bugeja, forskare i datavetenskap vid Malmö universitet. Foto: Magnus Jando/Malmö universitet

Han råder också att försöka frikoppla apparaten från internet; en del fungerar tillräckligt bra offline. När man köper nytt bör man byta lösenord och även ha olika lösenord för olika prylar.

Bugeja råder att göra egna efterforskningar och inte bara köpa det som kompisen har köpt. Han rekommenderar konsumentguiden ”*privacy not included” från Mozilla som finns online. Här kan man söka efter en smart pryl för att se om den möter deras krav på datakryptering, automatiska säkerhetsuppdateringar, krav på starka lösenord, ett system för att hantera sårbarheter och att det finns en tillgänglig integritetspolicy.

Man tar även hänsyn till om produkten delar eller säljer personliga data, inte låter en ta bort data, och hur företaget historiskt har kunnat skydda användarnas data.

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: