Medier drar tillbaka nyheten att Trump har frihetsberövat 100 000 barn
Personer som har tagit sig in illegalt vid gränsen hålls i förvar i McAllen i Texas den 17 juni 2018. Foto: U.S. Customs and Border Protection via Getty Images


Tidigare i veckan publicerade flera medier nyheten att över 100 000 barn sitter i förvar i USA under tiden som Donald Trump har varit president. Men nu visar det sig att statistiken är från 2015 då Barack Obama innehade ämbetet.

AP, Reuters och AFP var några av de nyhetsbyråer som hävdade att över 100 000 barn som emigrerat till USA sitter i förvar. Medier använde siffror från en FN-rapport som publicerades på måndagen.

Författaren till rapporten, Manfred Nowak, uppgav på tisdagen att siffrorna kommer från en FN-rapport vars statistik är från 2015 när Obama var president.

”AFP drar tillbaka den här nyheten. Författaren till rapporten har klargjort att hans siffror inte representerar antalet barn som hålls i migrantrelaterat förvar i USA för närvarande, utan det totala antalet barn i migrantrelaterat förvar i USA under 2015. Vi kommer att ta bort nyheten”, skriver nyhetsbyrån på Twitter.

Reuters har också dragit tillbaka sin version av nyheten.

”En nyhetsartikel med rubriken ’U.S. has world’s highest rate of children in detention—U.N. study’ har dragits tillbaka", skriver nyhetsbyrån på sin hemsida.

”FN gick ut med ett meddelade den 19 november som säger att siffran var inaktuell och syftar till året 2015. Ingen ersättande artikel kommer att publiceras.”

Svenska nyhetsbyrån TT, som publicerade nyheten under rubriken ”Över 100 000 barn frihetsberövade i USA”, har också dragit tillbaka den.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.