Mätning: Demokraterna mindre populära än Trump
Donald Trump överraskade besökarna under den officiella nyöppningen av visningsturer för allmänheten i Vita huset den 7 mars 2017. Foto: Jim Watson/AFP/Getty Images


I floden av motstridiga och förvirrande opinionsmätningar om Donald Trumps populäritet dök det nyligen upp en som sticker ut, och som kanske kan vara en väckarklocka för det Demokratiska partiets ledning.

Även om Trump beskrivs som impopulär i en del mediabyråers opinionsundersökningar, så går det ännu sämre för det Demokratiska partiet, visar en undersökning från Suffolk University.

I opinionsmätningen som USA Today/Sufffolk University gjorde den första veckan i mars är 47 procent positiva till Trump, medan bara 36 procent är positivt inställda till demokraterna. I samma undersökning angav 35 procent att de är positiva till Hillary Clinton.

Undersökningen fann också att 59 procent av väljarna tycker att Trump twittrar för mycket, och 60 procent ogillar hans temperament.

En undersökning som Rasmussen Reports släppte i slutet av februari, fann att bara 29 procent av de som svarade tyckte att Demokraternas nuvarande strategi att motarbeta presidenten på alla tänkbara sätt är bra. Däremot tyckte 63 procent att Demokraterna skulle försöka samarbeta med Trump istället.

Det är ingen hemlighet att det demokratiska partiet har det väldigt tufft. Trumps vinst blev grädden på moset för Republikanerna, som tagit över mer än tusen platser i olika delstatliga och federala församlingar från demokraterna sedan Obama kom till makten 2009.

Ett annat fall som sticker ut är representanthusets minoritetsledare Nancy Pelosis svaga popularitet. I den senaste NBC/Wall Street Journal är Pelosi den minst omtyckta politikern i USA. Bara 19 procent av amerikanerna ser positivt på henne, medan 44 procent har en negativ bild av den politiska veteranen från San Francisco.

Under 2018 års val av guvernörer och ledamöter till representanthus och senat kanske siffrorna blir ännu sämre om demokraterna håller fast vid den inslagna vägen mot Trump, åtminstone att döma av dessa undersökningar.

Beträffande Trump visar olika undersökningar motstridiga siffror om hans popularitet under de 50 första dagarna som president. De påminner om resultatet i opinionsmätningarna som gjordes när han tävlade mot Hillary Clinton förra året. Det kan vara klokt av honom att i stället hålla ett öga på mätningarna där hans och demokraternas popularitet jämförs.

Om man ser till undersökningarna verkar Trump ha allt att vinna på att demokraterna fortsätter motarbeta honom, medan demokraterna kanske skulle vinna på att tänka om lite.