Mässlingsdrabbad kom in till akuten
För drygt ett år sedan drabbades Östra Sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg av ett mässlingutbrott. Foto: Thomas Johansson/TT-arkivbild


Ett fall av mässling har konstaterats på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Personen kom in till akuten i söndags, uppger sjukhuset.

Sjukhuset arbetar nu med att spåra och kontakta andra personer som också kan vara smittade.

– Det är en vuxen person, som är smittad på resa utomlands, som är bekräftad med mässling, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm till TT.

Hon säger att sjukvården inte oroas av det nu konstaterade fallet.

Karolinska universitetssjukhusets presstjänst bekräftar för TT att personen kom in till Huddinge sjukhus akutmottagning i söndags.

Söker ett 30-tal personer

– Vi har ett ganska lågt antal mässlingsfall i Stockholm varje år, de flesta är så kallade importfall från människor som varit ute och rest. Vi har en välordnad organisation och rutiner för hur vi arbetar med smittspårning, säger Maria Rotzén Östlund.

Samtidigt fortsätter sjukhuset sitt arbete med att kontakta människor som kan vara smittade. Enligt SR Ekot rör det sig om ett 30-tal personer.

– Det är vården som gör det stora arbetet och listar de personer som varit i kontakt med personen som drabbats och därefter går vi efter strikta kriterier och ser vilka som är skyddade och vilka som inte är det, säger Maria Rotzén Östlund.

17 fall i år

Hon rekommenderar även alla som är ute och reser att se över sitt skydd mot mässling.

Världshälsoorganisationen, WHO, slog nyligen larm om en kraftig ökning av antalet fall av mässling i världen under första kvartalet. Men i Sverige har det hittills inte synts någon liknande uppgång.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 17 fall av mässling rapporterats i Sverige hittills i år, de flesta av dem i Stockholmsområdet.

(TT)

Fakta

Mässling

(TT)

I ungefär 20 procent av alla mässlingsfall leder infektionen till en eller flera komplikationer.

Dessa är vanligast hos barn yngre än 5 år samt vuxna över 20 år.

Mässlingsviruset kan bland annat orsaka infektioner som öron-, bihåle- eller lunginflammation.

Sjukdomen kan i ungefär 1 per 1 000 fall kompliceras av en akut hjärninflammation som kan vara dödlig.

Enligt WHO:s beräkningar dog nästan 140 000 personer till följd av mässling 2010. De flesta var barn under fem år.

I dagens Sverige är dödsfall på grund av mässling mycket ovanligt.

Källor: WHO och Folkhälsomyndigheten