Mannen som inspirerade Akilov jagas internationellt


Det finns en person som spelade en viktig roll i planeringen av terrordådet på Drottninggatan i april förra året. Hans namn är Arsen Mukhazhirov med alias-namnet ”Abu Fotima”. Han är fortfarande aktiv och samlar in pengar för att göra nya våldsdåd, vilket kan påverka Sverige, skriver SvD i en artikelserie.

SvD:s undersökning visar att Abu Fotima under och efter terrordådet var efterlyst av Interpol via Ryssland. Han kommer från Dagestan men ska enligt tidningen befinna sig i ett av terrorgruppen IS sista fästen i Deir al-Zour-provinsen i Syrien.

Enligt analytikern Joanna Paraszczuk, som SvD har pratat med, är han vid liv och samlar in pengar via en kommunikationskanal för IS. Hon håller koll på ryskspråkiga IS-anhängare utomlands och undersöker noggrant Fotimas konton på ryska sociala medier.

– Vi kan se att han gör exakt samma sak som tidigare. Han söker sig till rysktalande IS-sympatisörer utanför IS och ber dem om hjälp att samla in pengar, säger Joanna Paraszczuk.

Enligt henne spred mannen från Dagestan vidare ett budskap som kom från en islamistisk grupp på medie-appen Telegram. Där finns en rysktalande grupp som efterfrågar donationer och stöd till sin sak.

I dag använder Fotima konton på ryska medier som OK och Vkontakte. I dessa medier lägger han regelbundet ut bilder på sig själv. I polisens undersökning finns samma man på bild. Fotona stämmer också överens med de som Interpol har.

Foto: Factmonster.com

Abu Fotima har uppmanat Akilov att samla in pengar för att göra en insats för sina bröder i IS. I polisförhör har Akilov pressats att berätta vem Abu Fotima är och han har svarat att han pratar ryska och har fru och två döttrar.

Den första kontakten som skedde mellan Akilov och Fotima skedde den 14 februari 2017. Akilov har skickat 117 meddelande till och tagit emot 125 av Fotima, enligt förundersökningen som SvD har gått igenom.

Den rysktalande personen från Dagestan har således guidat och inspirerat Akilov till att utföra terrordådet på Drottninggatan. Att han dessutom är aktiv är något som kan påverka Sverige. Michael Krona, som är expert på IS-propaganda och forskare vid Malmö universitet varnar för detta. Han säger till tidningen att man ”vet att det finns personer från Centralasien som stöttar IS ideologi och som riskerar att gå under radarn. Det är klart att det är en riskfaktor.”

Han menar att det är viktigt att Säpo har koll på Abu Fotima och sätter sig in i hur de jobbar.

De tre personerna som häktades den 3 maj misstänkta för förberedelse till terrorbrott är också från Centralasien. Två av männen är 29 år och 45 år och medborgare i Uzbekistan. Den tredje mannen är 38 år och medborgare i Kirgizistan. En av männen har via ett bolag kopplingar till Strömsund. Alla tre männen är skrivna i Stockholm.