Man som skulle gripas tände eld på lägenhet

Polisens insatsstyrka. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


En man som skulle gripas i Flen barrikaderade sig i sin bostad och vägrade komma ut. Efter flera timmars försök till förhandling med polisen tände han eld på lägenheten han befann sig i.

Vid 19-tiden på lördagskvällen larmades polisen till ett flerfamiljshus i Flen efter att en man försökt skada sig själv och hotat en anhörig med ett vasst föremål.

Den anhörige lyckades fly från lägenheten och larmade polisen.

– Mannen barrikaderade sig i lägenheten och på grund av ärendets natur kallades regionala insatsstyrkan och förhandlare in, säger Torbjörn Lindqvist, RLC-befäl på polisregion Öst.

Efter flera timmars försök till förhandling tog insatsen en dramatisk vändning när mannen anlade en brand i lägenheten.

– Lägenheten och trapphuset rökfylldes snabbt och det uppstod problem eftersom polisstyrkan inte har skyddsmasker som är gjorda att verka i den typen av rökfyllda miljöer och det gick inte att skicka upp räddningstjänsten till en potentiellt farlig man, säger Torbjörn Lindqvist.

Delar av fastigheten evakuerades och insatsstyrkan kunde till slut gripa mannen via ett fönster med hjälp av en stegbil från räddningstjänsten.

– Sex poliser fick vårdas på platsen med syrgas för att ha andats in brandrök och jag håller det inte för omöjligt att de måste uppsöka sjukvård i efterhand, säger Torbjörn Lindqvist.

Mannen som anlade branden är misstänkt för mordbrand och har under polisbevakning förts till sjukhus för vård av de rökskador han ådragit sig.

Lägenheten har spärrats av i avvaktan på en teknisk undersökning.

(TT)