Man anhållen för mord på försvunna 17-åringen
Polisen befarar att den 17-åriga försvunna Uddevallaflickan utsatts för brott. Foto: Adam Ihse/TT


Polisen misstänker att en 17-årig flicka från Uddevalla, som varit försvunnen sedan mitten av förra veckan, har utsatts för brott. En man i hennes närhet har anhållits.

Sökandet efter den försvunna flickan fortsätter och polisen har börjat leta i ett nytt område.

– Det har efter hand dykt upp olika omständigheter som stärker misstanken om att det handlar om ett brott. Det har vi delgivit åklagare och åklagaren har då sagt att den misstänkte personen ska gripas, förklarar polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Ett kort första förhör har hållits med den gripne mannen och därefter har åklagaren beslutat att anhålla honom misstänkt för mord alternativt dråp. Mannen finns i en krets i flickans närhet.

Ett längre förhör ska hållas med mannen under tisdagskvällen eller på onsdagen.

Polisen har spärrat av ett skogsområde utanför Uddevalla. Avspärrningen sätts i samband med en 17-årig flickas försvinnande. Foto: Adam Ihse/TT

Grund för gripandet

Vad som ligger till grund för gripandet vill polisen inte redovisa.

– Vad vi har för information och vad vi har för underlag för gripande, det är polisens sak att behålla i förundersökningen, säger Stefan Gustafsson.

Den 17-åriga flickan sågs senast i centrala Uddevalla i mitten av förra veckan och anmäldes som försvunnen i helgen. På tisdagen beslutade polisen att inleda en så kallad särskild händelse, för att få loss ytterligare resurser i sökandet efter 17-åringen.

– Ett beslut är taget om att höja upp detta till särskild händelse. Det innebär bland annat att en kommenderingschef går in och kan disponera polispersonal i hela regionen, säger Stefan Gustafsson.

Ett område i en skog utanför Uddevalla har spärrats av och polisens tekniker har arbetat på platsen. Det har gjorts fynd på platsen.

– Det har inte kunnat bekräftas att de hänger ihop med försvinnandet, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

Flera medier uppger att polisen under eftermiddagen gjort husrannsakan i den anhållne mannens lägenhet.

Ett område har spärrats av och polisens tekniker har arbetat på platsen. Men sökinsatserna hade ännu på tisdagseftermiddagen inte givit resultat. Foto: Adam Ihse/TT

Nytt sökområde

Sökinsatserna efter flickan fortsätter med oförminskad styrka. Och polisen riktar in sig på ett nytt område under kvällen.

– Det är i trakterna av Ljungskile strax söder om Uddevalla. Det är uppgifter som har framkommit under utredningsarbetet som föranleder att vi nu startar en sökinsats i det området, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

Bland annat söker polisen med hund.

(TT)