Mammabloggen: Vissa saker är enklare att ta lätt på i hjärtat

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


En oplanerad pratstund med 9-åringen kom att handla om att dela med sig och att tänka på andra, att ha ett stort hjärta. Där är det lika för vuxna som för barn, att ibland är det lite svårare och ibland lättare.

Skolväskan väger flera kilo, men han bär sin ryggsäck så glatt som aldrig annars på väg till skolan om dagarna. Kulsäsongen har kommit igång på skolgården och 9-åringen är expert på alla sorters kulor, hur många liv de ger och vilka spelregler som gäller.

En kväll hade vi ett fint samtal, jag och sonen, och det kom att handla en del om kulor, eftersom det är en viktig del av livet just nu.

En god människa

Han har satt sig i mitt knä för att få vara nära en stund, och utan någon förekommen anledning börjar vi prata om att vara en god människa. Jag berättar hur jag tänker mig en riktigt god människa; någon som är omtänksam om andra, kan ha tålamod, och kan lyssna på och ha förståelse för andra. Han lyssnar och jag stryker samtidigt hans händer.

Vi har en mysig stund och han vill att jag pratar mer.

– När man kan välja att vara en god människa, så vill man väl det? säger jag.

– Ja, det är klart, svarar han.

Vi pratar om när det här kan vara och jag tar några exempel. Det händer rätt ofta att 9-åringen får ett skrapat knä eller ett litet sår på fingret. Det är mycket sällan det händer något allvarligt och jag tycker inte att man behöver göra någon stor sak av småskavanker. Så jag säger att vara god kan vara att stå ut med att det gör lite ont ibland.

Det kan vara att hjälpa till och inte klaga när mamma ber om hjälp. Jo, det kan han förstå.

Ta lätt på i hjärtat

Jag kommer att tänka på en dikt och börjar läsa den för honom. Den innehåller många kloka ord, men jag hinner bara till första raden, för det finns så mycket att säga om det.

”Ta lätt på i hjärtat, med världen inte kämpa”

Vad betyder det att ta lätt på saker i hjärtat? Jag förklarar att en del människor tycker att det är väldigt viktigt att ha mycket pengar och att vara chef på sitt arbete. Det kan vara så viktigt att de verkligen kämpar för det och glömmer att tänka på andra. Men det är ju så att bara för att man vill bli rik eller chef, så behöver man ju inte bli det, hur mycket man än kämpar. Då är det bra att kunna göra sitt bästa och vara nöjd med hur man har det.

Men det kanske inte är så lätt att vara nöjd när man ser vad andra har, säger jag. Man kan bli avundsjuk och otrevlig mot andra. Och det är inte bara det. Jag berättar också om vad som kan hända om man låter dåliga tankar och känslor fastna i kroppen, att man kan bli sjuk av det.

Sonen nickar att han förstår. Det är en bra idé att ta hand om sina känslor. Och för att kunna ta lätt på saker och ting i hjärtat behöver man titta på vad som är viktigt och varför.

Vi börjar prata om kulorna. Varje dag får jag veta hur det har gått med dagens kulspel och det låter som att han vinner hela tiden. Jag pratar om att vara snäll mot de som är yngre och kanske inte lika vana att spela. Då berättar han att han brukar låta andra vinna om de tror att de har träffat fast han har sett att det inte var träff. Snällt av honom.

– Jag har ju ändå så många kulor.

Kulor i alla storlekar och utförande. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Jag bestämmer mig för att testa honom lite. Det är ju en sak att vara generös när man har mycket, men en annan att vara det när man har lite. Jag säger att om han bara har tre kulor, skulle han då låta någon vinna fast han ser att det inte är träff? Han svarar snabbt.

– Ja, jag har ju fler hemma.

Inga problem när man har mer, så klart. Men om det bara fanns de där tre kulorna, skulle han då vara lika generös? Det låter inte som att det vore något stort problem, och han menar att han kan ju alltid köpa fler på affären. Jag fortsätter och säger att om han blev av med eller gav bort de sista kulorna för att vara snäll mot någon annan, då skulle han ju få något annat istället. Han nickar lugnt.

– En bra känsla i kroppen, eller hur? säger jag.

Jo, det vet han. Han är omtänksam, vår 9-åring.

Jag tar ett till exempel. Storebror är 11, och ibland blir det bråk om mitt och ditt. Jag pratar om hur han skulle kunna göra på ett lugnt sätt istället för att bara tappa humöret. Ibland kan det ju också handla om missförstånd, och man kan åtminstone försöka prata med varandra, tycker jag.

– Nej, det är omöjligt!

Så där går gränsen, vid storebror. Det är inte alltid så lätt att välja att vara en god människa. Alla har vi våra utmaningar, men att ha viljan att vara god och sträva mot det är en bra grund.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.