Mammabloggen: Vad ska jag bli när jag blir stor?
Många barn har nog velat bli astronauter när de blir stora.


För många av oss går det inte att gissa vad det ska bli av oss när vi blir stora. Kanske får vi släppa en dröm på vägen eller ha tillit till att det finns något runt hörnet som är bra för oss. Just nu kan vi iallafall, oavsett var vi befinner oss, göra vårt bästa i de olika roller vi har.

När han blir stor ska han bli bonde och odla grönsaker, eller också ska han bli snickare. Men vilket kan han inte riktigt bestämma sig för. Så lät det för ett och två år sedan. Nu samlar snickarverktygen damm i verktygslådan medan 10-åringen läser tjocka böcker. Han vet inte riktigt vad han vill bli; kanske bibliotekarie, om det betyder att man får läsa många böcker.

Astronaut

När jag var i hans ålder hade vi ”Mina vänner”-böcker där kompisarna på var sitt uppslag skrev om sig själva. Bland annat kunde man fylla i vad man ville bli när man blev stor. En skulle ha körkort, en annan skulle bli brandman. Någon kanske vill bli hårfrisörska. Jag skulle bli astronaut, fast kanske menade jag astronom; det var jag inte säker på eftersom orden lät så lika. Iallafall gillade jag stjärnor, men att vara ute i rymden kändes inte så tryggt, så jag ville vara kvar på jorden och lära mig mer om stjärnor.

Ännu har jag varken rest ut i rymden eller forskat på stjärnor, men en kortkurs i astronomi på universitetet har det iallafall blivit.

När jag växte upp tänkte jag att man fick ett yrke och så hade man det hela livet, så som det var för mina föräldrar. När jag nu har levt lite till och pratat med andra så vet jag att det kan vara så olika. Som på ett bananskal kan man hamna i något man inte hade kunnat gissa sig till och det kan leda vidare till än det ena och än det andra. Att man ”ramlar av” sitt spår behöver inte heller betyda att ”det inte blev något” av en; det kan istället betyda att det finns en annan dörr som öppnas vid rätt tillfälle. Men visst är det då bra att ha tillit till att det kommer att hända, och att man faktiskt ser sig om efter den där dörren.

Ibland öppnas dörren när man minst väntar sig det. Foto: Isma Noor

Under min uppväxt var min morbror politiker och hade eget konsultföretag. Han började som elektriker, och jag tror inte att han som ung hade kunnat gissa sig till vad han skulle syssla med när han blivit äldre.

"Och vad jobbar du med?"

När vi möter nya människor är det vanligt att vi tidigt frågar vad man jobbar med eller vad man är. Svaret blir något som ”Jag är kock” eller vad man nu ”är”. Även om det är det man gör det mesta av sin tid så är man ju så mycket mer. Man kan till exempel vara mamma, pappa, barn, naturmänniska, fotbollsentusiast, bilintresserad eller engagerad för något i samhället. När jag var barn så var det yrket jag tänkte på, inte alla de andra rollerna jag skulle få och som också är delar av mig och saker jag behöver ta ansvar för.

Det känns skönt att jag inte bara ”är” ett yrke. Jag är ju mig själv, samtidigt som jag försöker sköta det ansvar jag har i alla roller så bra jag kan. Detsamma gäller förstås för våra barn, som har olika roller som storasyster, storebror eller lillebror, samtidigt som de är barn, barnbarn och kompisar. Det är förstås roller som de kan försöka göra sitt bästa i, under vår vägledning.

Syskon har ett ansvar gentemot varandra. Foto: Alexas Fotos

Medan 12-åringen har pratat om att bli lärare, dansare eller operasångerska, så har 8-åringen inte tänkt så mycket på vad han ska bli när han blir stor. Det kan man ju förstå; han är ju inte så gammal än. Men när jag frågar så tycker han att det verkar roligt att jobba på ICA, som grannen gör. Dit kommer det ju så många och handlar så det måste ju betyda att man tjänar mycket pengar, och kanske kan man ibland få med sig något hem från affären.

– Då skulle jag ta med godis hem till mina barn, säger han glatt.

Och vad det sedan blir av oss får vi bara vänta och se när vi alla ”blir stora”. Tills dess får vi göra vårt bästa med det vi ska ta hand om och de val vi står inför just idag.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.