Mamma förkrossad över sonens död av energidryck – nu hjälper hon andra


Shani Clarke från Perth i Australien hade varnat sin 35-årige son Michael för att dricka för många energidrycker. Hon såg honom bära in en hel famn burkar från bilen en dag och sade till honom att om han drack för många kunde det skada hans hälsa.

Det hon inte visste var att han druckit så många som fyra burkar ”Mother” varje dag. Den populära energidrycken i Australien och Nya Zeeland innehåller 160 mg koffein per burk, vilket är över två tredjedelar mer kaffein än i en normal kopp kaffe.

En dag stjälpte han i sig fyra burkar ”Mother” tillsammans med vad läkarna senare uppskattade till omkring fyra till fem koppar kaffe, vilket orsakade att han fick hjärtstillestånd under en bilkörning i januari 2014.

Michael Clarke. Foto: Shani Clarke

Energidrycker i sig orsakar sällan en direkt dödlig koffeinförgiftning, men Clarke föll ändå offer för effekten av de höga koffeinnivåerna i drycken. Precis enligt vad läkarna varnar för, så utsattes hans hjärta för stor påfrestning av koffeinet, vilket ledde till hans död.

Enligt Daily Mail blev Michaels mamma Shani Clarke förkrossad av förlusten.

– Jag kan inte beskriva smärtan jag kände i den stunden, mitt hjärta brast och jag bara grät och grät, skrev hon vid tiden efter hans död.

Men istället för att låta sonens död förlama henne, startade hon en facebook-sida för att utbilda andra om de allvarliga följder som kan komma av att dricka för många koffeinhaltiga drycker – och nu fem år senare driver hon fortfarande sidan.

Under det första året växte gruppen snabbt till 500 medlemmar, och idag är de 1 700 personer som tillsammans diskuterar farorna med att dricka för mycket koffein. Vissa erkänner öppet att de själva har problem med energidrycker, och tackar Clarke för att ha startat gruppen som hjälper andra att bli av med den farliga och ohälsosamma vanan.

Gruppen är en samlingsplats för alla som vill förbättra sina liv eller värna om andras. Det ger också Clarke en känsla av avslut. Men hon bär fortfarande på en stor sorg över sonens val av att dricka energidrycker för att kunna hålla sig vaken på sitt jobb som lastbilschaufför.

– Jag var så arg när jag fick reda på att jag hade förlorat min förstfödda på grund av koffein, och att det hade kunnat undvikas om han inte hade druckit så många av dessa drycker i sträck, sade hon i ett inlägg på facebook.

Michael Clarke arbetade som lastbilschaufför. Foto: Privat

I efterdyningarna av det här uppmanade Australien sina medborgare att begränsa sitt koffeinintag till högst 500 mg per dag. Även om det krävs ungefär 10 gram koffein för att en genomsnittlig vuxen person ska få en överdos – vilket är oerhört svårt att komma upp i utan att kräkas redan innan – så är vissa individer betydligt känsligare, och då kan till och med bara 500 mg orsaka arytmi och hjärtstillestånd, utan att koffeinet i sig dödar.

För Clarke betyder detta att det fortfarande finns mycket kvar att göra – särskilt om det att behålla gruppen innebär att andra ska få kännedom om hur allvarligt det kan vara med koffeinintag.

– Det finns ALLTID en orsak till att saker och ting händer – jag har haft ont i ryggen den här veckan så jag ringde in en hundtvätterska till min "flock" … och naturligtvis kom koffeinämnet upp och BOOM – hon dricker Redbull varenda dag!!!!, skrev hon på sidan 2018, och fortsätter:

– Vi hade ett DJUPT samtal och jag gav henne tips om att gå med i koffein-förgiftgningsgruppen för att få hjälp att sluta. Hon har tänkt innan att hon måste sluta, men idag gav jag henne anledningen till att sluta … ännu en att lägga till din lista Michael Clarke över människor du har hjälpt.

Hjälp oss att driva Epoch Times vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som verkligen pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! 

Här ser du hur du kan stödja oss.