loading

Det är svensk färsk kyckling som orsakat att många fler blivit sjuka av campylobacter senaste året.  Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Det är svensk färsk kyckling som orsakat att många fler blivit sjuka av campylobacter senaste året.  Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Inrikes

"Märkligt att mörka smittkällan"

Epoch Times

Att mörka att det är svensk kyckling som bär på campylobacter är ett märkligt beteende. Det tycker Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Bland landets smittskyddsläkare och för Folkhälsomyndigheten råder det inga tvivel om vad som ligger bakom den kraftiga ökningen av antalet svenskar som drabbas av campylobacter: färsk svensk kyckling.

Bland annat visar helgenomsekvensering, då man analyserar hela arvsmassan, att det är samma typ av campylobacter hos patienter och på svensk färsk kyckling.

Trots det tycker Ingrid Eilertz, avdelningschef på Jordbruksverket, att det kan "misstolkas" om det är den svenska kycklingen som pekas ut. Det tycker Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, är märkligt.

- Självklart är det intressant för konsumenterna att veta vilken kyckling som bär på smittan. Vad är det för fel på sanningen? säger Bertoft till TT.

- Det finns nog en bild av att det oftast är utländsk mat, i det här fallet kyckling, som bär på olika smittor så därför är det ju så klart intressant information om det även rör svensk kyckling. Det låter underligt att undanhålla en sådan kommentar.

(TT)



Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Det är svensk färsk kyckling som orsakat att många fler blivit sjuka av campylobacter senaste året.  Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Det är svensk färsk kyckling som orsakat att många fler blivit sjuka av campylobacter senaste året.  Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT-arkivbild
Inrikes

"Märkligt att mörka smittkällan"

Epoch Times

Att mörka att det är svensk kyckling som bär på campylobacter är ett märkligt beteende. Det tycker Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Bland landets smittskyddsläkare och för Folkhälsomyndigheten råder det inga tvivel om vad som ligger bakom den kraftiga ökningen av antalet svenskar som drabbas av campylobacter: färsk svensk kyckling.

Bland annat visar helgenomsekvensering, då man analyserar hela arvsmassan, att det är samma typ av campylobacter hos patienter och på svensk färsk kyckling.

Trots det tycker Ingrid Eilertz, avdelningschef på Jordbruksverket, att det kan "misstolkas" om det är den svenska kycklingen som pekas ut. Det tycker Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, är märkligt.

- Självklart är det intressant för konsumenterna att veta vilken kyckling som bär på smittan. Vad är det för fel på sanningen? säger Bertoft till TT.

- Det finns nog en bild av att det oftast är utländsk mat, i det här fallet kyckling, som bär på olika smittor så därför är det ju så klart intressant information om det även rör svensk kyckling. Det låter underligt att undanhålla en sådan kommentar.

(TT)



Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024