loading

Forskare vid Agrifood Economics Centre vid Lunds universitet har studerat tidigare forskning om eko-odlingars miljöeffekter. Foto: Susanne W. Lamm
Forskare vid Agrifood Economics Centre vid Lunds universitet har studerat tidigare forskning om eko-odlingars miljöeffekter. Foto: Susanne W. Lamm
Inrikes

Lunds universitet: Eko-odlat inte alltid miljöbäst

Olof Schääf

Grönt odlande är inte alltid bra för miljön. Ibland är det till och med tvärtom. Men det beror lite på hur man räknar. Oavsett vilket kan det komma att påverka framtidens jordbruksstöd.

Sverige har ett nationellt mål om att nära en tredjedel av landets jordbruksyta ska vara grön redan 2030. Men kanske blir miljönyttan inte lika stor som man hoppas.

Varierar

Forskare vid Agrifood Economics Centre på Lunds universitet har studerat tidigare forskning om eko-odlingars miljöeffekter och menar att det varierar utifrån hur man mäter. Det beror bland annat på att det krävs mer mark för att producera samma mängd livsmedel vid eko-odling än vid vanlig. Det minskar i sin tur tillgången på mark för andra ändamål.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Forskare vid Agrifood Economics Centre vid Lunds universitet har studerat tidigare forskning om eko-odlingars miljöeffekter. Foto: Susanne W. Lamm
Forskare vid Agrifood Economics Centre vid Lunds universitet har studerat tidigare forskning om eko-odlingars miljöeffekter. Foto: Susanne W. Lamm
Inrikes

Lunds universitet: Eko-odlat inte alltid miljöbäst

Olof Schääf

Grönt odlande är inte alltid bra för miljön. Ibland är det till och med tvärtom. Men det beror lite på hur man räknar. Oavsett vilket kan det komma att påverka framtidens jordbruksstöd.

Sverige har ett nationellt mål om att nära en tredjedel av landets jordbruksyta ska vara grön redan 2030. Men kanske blir miljönyttan inte lika stor som man hoppas.

Varierar

Forskare vid Agrifood Economics Centre på Lunds universitet har studerat tidigare forskning om eko-odlingars miljöeffekter och menar att det varierar utifrån hur man mäter. Det beror bland annat på att det krävs mer mark för att producera samma mängd livsmedel vid eko-odling än vid vanlig. Det minskar i sin tur tillgången på mark för andra ändamål.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024