Lunds universitet: Eko-odlat inte alltid miljöbäst

Forskare vid Agrifood Economics Centre vid Lunds universitet har studerat tidigare forskning om eko-odlingars miljöeffekter. Foto: Susanne W. Lamm


Grönt odlande är inte alltid bra för miljön. Ibland är det till och med tvärtom. Men det beror lite på hur man räknar. Oavsett vilket kan det komma att påverka framtidens jordbruksstöd.

Sverige har ett nationellt mål om att nära en tredjedel av landets jordbruksyta ska vara grön redan 2030. Men kanske blir miljönyttan inte lika stor som man hoppas.

Varierar

Forskare vid Agrifood Economics Centre på Lunds universitet har studerat tidigare forskning om eko-odlingars miljöeffekter och menar att det varierar utifrån hur man mäter. Det beror bland annat på att det krävs mer mark för att producera samma mängd livsmedel vid eko-odling än vid vanlig. Det minskar i sin tur tillgången på mark för andra ändamål.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!