Livstid för brutalt Fagerstamord
Kvinnan hittades svårt skadad vid en viadukt i Fagersta i slutet av juli och avled senare. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Under pistolhot våldtogs och knivskars en kvinna till döds vid en gång- och cykeltunnel i Fagersta i somras. Nu döms den man som åtalats för brotten till livstids fängelse av Västmanlands tingsrätt för mord och grov våldtäkt.

Kvinnan hittades svårt skadad av en förbipasserande cyklist en tidig morgon i slutet av juli. Cyklisten ringde 112 och försökte stoppa blodflödet, men kvinnans liv gick inte att rädda och hon avled innan hon hann föras till sjukhus.

Enligt åklagaren har 28-åringen begått brotten tillsammans med en minderårig pojke, som inte har åtalats då han inte är straffmyndig.

Ingen koppling

Mannen och pojken har ingen tidigare koppling till kvinnan som verkar ha blivit slumpmässigt utvald. Den dömde mannen greps och häktades bara ett par dagar efter att brotten hade begåtts.

28-åringen nekade till en början, men erkände sig sedan som skyldig. I förhör har han berättat att han hade hört och läst om att mördare upplever en "euforisk känsla" av att döda och att han själv ville veta hur detta kändes.

En rättspsykiatrisk undersökning visade att han inte led av någon allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Präglat av hänsynslöshet

Efter det att rättegången avslutades den 18 december beskrev kammaråklagare Fredrik Sandberg brottet som "bestialiskt genomfört".

Tingsrätten skriver att brotten präglats av "hänsynslöshet och grymhet" och att omständigheterna är synnerligen försvårande för 28-åringen.

Förutom fängelse ska mannen även betala totalt närmare 300 000 kronor i skadestånd till kvinnans närmaste anhöriga.

(TT)