Lien kan motverka blombrist på svensk ängsmark
Baldersbrå och klöver. Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times


Bara ungefär en tusendel av den ängsmark som fanns för hundra år sedan finns kvar i dag. Nu tar Naturskyddsföreningen krafttag mot minskningen och råder fler att ta till lien och gå ut och slå gräs.

I dag den 4 augusti arrangeras Ängens dag runt om i landet, då kan alla som vill åka ut till en äng och hjälpa till att slå gräset med lie. Genom att slå gräset hjälper man de typiska ängsblommorna att överleva. På bara en kvadratmeter äng kan man hitta 60 olika växtarter och otaliga insekter och djur.

– Antalet växtarter är i klass med vad man hittar i regnskogarna, säger Isak Isaksson, biolog på Naturskyddsföreningen.

Lien är en gammal, beprövad metod. På bilden: män med liar under slåttern i Slätafly i Torsås socken 1904. Foto: Johan Emanuel Thorin

Men i takt med att jordbruk läggs ner och slåtter och bete upphör så försvinner även ängarna och dess biologiska mångfald. Och förutom att djur, insekter och växter påverkas av minskningen så berörs även vi människor – speciellt i klimatförändringstider.

Ond cirkel

På ängar lever så kallade pollinatörer, humlor och bin som för över pollen från bär, äpplen och många andra av våra frukter och grönsaker. När ängar och blommande växter försvinner klarar sig pollinatörerna sämre och då slår det tillbaka mot oss människor.

Baldersbrå och klöver. Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times

– Vi får helt enkelt mindre skördar. En tredjedel av det som vi hittar i frukt- och grönsakshyllan är beroende av pollinatörer, så det skulle gapa ganska tomt i mataffären om bina försvann, säger Isak Isaksson.

Dessutom har stabila ekosystem, som till exempel en blomstrande äng, bättre motståndskraft mot klimatförändringar, enligt Isaksson.

Blombrist i Sverige

TT: Har årets torka påverkat ängarna på något sätt?

– Läget förvärras definitivt av torka, men till skillnad från gräsmattor är ängar mer tåliga, de är mer näringsfattiga och växterna som trivs där tål torkan bättre än andra marker, säger Isak Isaksson.

(Elisa Amorelli/TT)

Fakta: Så hjälper du ängarna att frodas

1. Spara det vilda

Spara vilda blommor. Om du inte vill ha vilda blommor på hela tomten, lämna det vilda i kanter eller hörn, eller varför inte så ängsblommor i en låda på balkongen eller i trädgården. De är viktiga också för humlor och bin som ser till att vi får frukter och bär.

2. Gödsla inte

De flesta vilda ängsblommorna vill ha mager mark. Därför ska man undvika att gödsla där ängsblommor finns.

3. Sprid frön

Bedriv lite "blomstergerilla-aktivitet" genom att samla blomfrön och sprid i omgivningen. Man kan också köpa fröpåsar med vanliga ängsblommor och sprida.

4. Skaffa kunskap

Följ med på blomsterutflykter eller andra aktiviteter.Lär dig några vanliga ängsblommor och dela med dig av din kunskap. Om du inte vill plocka blommorna, fota dem med mobilkameran.

5. Bli medborgarforskare

På artdatabanken artportalen.se kan du rapportera observationer om hotade och sårbara växter och djur. Databanken drivs av Sveriges lantbruksuniversitet på uppdrag av Naturvårdsverket, och är ett verktyg för både professionell och ideell naturvård.

Källa: Naturskyddsföreningen

Han var ute och gick med hunden när han såg någon som satt på en påle i vattnet

Visste du? - 20 juli - Förföljelsen av Falun Gong