Aktivisten Rob Greenfield lever extremt hållbart
Äventyrare och miljöaktivist uppmärksammar vårt avfall
Rob Greenfield, grundare av The Food Waste Fiasco, står iklädd en dräkt med allt skräp han gett upphov till under en månad. Union square park i New York, 14 oktober 2016. Foto: Timothy A. Clary/AFP/Getty Images


Rob Greenfield, från USA, vill förändra världen, med ett skräp i taget. Han är en miljöaktivist som förespråkar en vardag med minimalt avtryck i miljön och han har genomfört en del extrema aktioner.

När han 2013 cyklade över USA, från San Fransisco till Vermont, en sträcka på ungefär 500 mil, hade han satt upp kriterier för att leva energisnålt och för att ge upphov till minsta möjliga mängd skräp.

Maten han åt under resan skulle vara lokalproducerad, ekologisk och utan förpackning, eller mat som ändå skulle ha kastats. Han skulle bara använda sig av sin egen energi, så han cyklade eller gick. El fick han med hjälp av solenergi. Han skulle också bära med sig allt skräp under resan – det blev totalt 900 g.

Budskapet är måttlighet

Under en månad 2016 levde han som en genomsnittsamerikan, och bar med sig allt skräp han genererade. Skräpet samlade han i plastpåsar på en dräkt som han alltid hade på sig. Till slut kunde han knappt komma ut ur huset.

Vad händer när man slänger något lättvindigt i soporna eller trycker på spolknappen på toaletten?

Budskapet handlar om måttlighet, och att få människor att tänka på vad de som individer kan göra för att minska sin påverkan på miljön på enkla sätt.

Som många andra trodde han tidigare att han levde miljömedvetet; han skötte sin återvinning och sparade på vattnet. Men 2011 började han gräva djupare, läste på om de här frågorna och granskade sin vardag.

Han bestämde sig för att göra förändringar och gjorde en lista över allt han vill ändra på. Sedan tog han tag i en punkt per vecka. På ett år blir förändringarna många och det var så hans aktivism och äventyr började.

"När något är lätt, var hamnar bördan?"

Ett tag bodde han i ett litet hus (1,5 meter x 3 meter) i Kalifornien, utan bil, utan internet, med en komposttoalett och en liten odlingslott. Förra året sålde han huset och gav pengarna till stöd för hemlösa.

Nu lever han ett nomadliv med bara 111 ägodelar. Och han känner sig mer tillfreds.

Han brukar fråga sig själv "När något är lätt, var hamnar bördan?" Vad händer när man slänger något lättvindigt i soporna eller trycker på spolknappen på toaletten? Eller tänder en lampa? Eller kör bil istället för att cykla eller gå? Det får en verkligen att tänka efter.

Rob är en blygsam man och säger att hur mycket han än anstränger sig så kommer han aldrig att kunna lever ett liv helt utan att det blir skräp, "zero waste". Han tror inte att han kommer att förändra världen, men hoppas att han kan uppmuntra människor att stanna upp och tänka efter, göra förändringar och bidra till ett vackrare samhälle där de bor.

Han ger mängder med miljöfakta och siffror när han föreläser, men utan att det känns hotfullt. När man går därifrån känner man sig inspirerad snarare än pessimistisk.

Videon visar Robs projekt där han under en månad bar omkring på allt sitt skräp.