Ledare: Storpolitisk konflikt i USA

Justitiedepartementet meddelar om utredning av Donald Trump. Foto: Anna Moneymaker/Getty Images


Mellanårsvalet i USA gick av stapeln för några veckor sedan. Vad som utspelat sig sedan dess är sannolikt en försmak på vad vi kan förvänta oss av valrörelsen inför presidentvalet 2024.

Det är tydligt att det inte blev den förutspådda framgången för Republikanerna i valet. Opinionsmätningar och Joe Bidens fallande popularitetssiffror gjorde att många förväntade sig en så kallad "röd våg" där Republikanerna skulle få majoritet i både representanthuset och senaten. Republikanerna ser dock ut att endast få en knapp majoritet i representanthuset medan Demokraterna behåller majoriteten i senaten.

Valet var stökigt på många håll, vilket framgår av att det tog uppemot två veckor att räkna rösterna i delstater som Arizona. I flera vågmästardelstater rapporterades det om olika typer av tekniska problem på valdagen, vilket återigen har gett upphov till anklagelser om valfusk. Bland annat har den republikanska kandidaten för guvernörsvalet i Arizona vägrat att erkänna sig besegrad.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!