Ledare: Samtidskonsten har ingen självklar plats i samhället

Bildkonst

Studerande vid Swedish Academy of Realist Art i Simrishamn. Foto: Swedish Academy of Realist Art


Filosofiska diskussioner om samtidskonstens uttryck och roll blossar upp med jämna mellanrum, ofta i samband med en provokativ konstinstallation. Det har varit ovanligt tyst på senare tid. Om det handlar om en uppgivenhet inför en stagnerad diskussion eller om det beror på andra saker är svårt att veta.

De statligt finansierade konstutbildningarna hör till de dyraste inom utbildningsväsendet. I jämförelse kostar de medicinska utbildningarna en tredjedel. I debatten om de kostnadskrävande konstutbildningarna lyfts ofta vikten av kulturens roll i samhället fram som ett axiomatiskt argument – kulturen har en given plats i samhället och får inte ifrågasättas. Men det görs i alla fall. Kanske inte i storstadsregionernas kulturfinrum, men lite varstans ute i landet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!