Ledare: Frihetlig kamp om statsmakten

Socialdemokraternas maktpolitiska pragmatism är svårslagen. Foto: Jonathan Nackstrand/Getty Images


Varför har en högermajoritet låtit en rödgrön minoritet inneha regeringsmakten? Frågan som nyligen ställdes i en debattartikel i SvD, är högst relevant med tanke på det kommande valet.

Ämnet avhandlades i en artikel skriven av tre statsvetare och publicerad den 17 maj med rubriken "Är kärlekens tid över i politiken?" Det konstaterades att fenomenet sträckt sig över åtta år samt att detta är mer eller mindre unikt i europeisk politik.

Så hur kommer det sig egentligen att en högermajoritet i riksdagen har gjort på detta sätt? Skribenterna argumenterade att Centerpartiet och Liberalerna uppfattade att Sverigedemokraterna starkt betonade det auktoritära och nationalistiska, vilket manade dem att i stället släppa fram en rödgrön regering av hänsyn till demokratin och alla människors lika värde.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!