En accepterad konspiration

World Economic Forum har en tillmötesgående relation till Kina. Naohiko Hatta/Getty Images


Den senaste tiden har det rapporterats om flera fall av misstänkt spioneri. I dagsläget är det dock otydligt vad som utgör spioneri, och vad som anses endast vara en konspirationsteori.

Nyligen greps ett par i Stockholm på grund av misstankar om olovlig underrättelseverksamhet för Rysslands räkning. Tidigare greps en chef på Livsmedelsverket för misstänkt samröre med Ryssland. Säpochefen kommenterade i SVT att Sverige är särskilt utsatt för spioneri, där Kina, Ryssland och Iran är de främsta aktörerna.

Parallellt med det påstådda hotet från fientlig spionverksamhet, råder samtidigt en stark samhällsmarkering mot vad som kallas "konspirationsteorier". Sannolikt finns det ett samband mellan dessa två företeelser, vilket kan vara värt att titta närmare på.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!