Lägenheter hyrs ut för 1000 kronor natten
Kocksgatan i Södermalm i Stockholm. Foto: Wikimedia Commons


Fastighetsägare har omvandlat hyresrätter i Stockholms innerstad till korttidsboenden och hyr sedan ut dem för 1 000 kronor natten. Hyresgästföreningen beskriver tillvägagångssättet som ett fenomen som kraftigt ökat de senaste åren, skriver tidningen Mitt i.

Stockholm har under de senaste åren drabbats hårt av bostadsbristen. Fastighetsbolagen utnyttjar detta och tjänar stora pengar på att hyra ut lägenheter på korttidskontrakt som påminner om en hotellverksamhet.

Två av de fastighetsbolag som hyr ut lägenheter som en hotellverksamhet är Silverdoor Apartments och Beautiful apartments. Lägenheterna hyrs till cirka 1 000 kronor om natten och i priset ingår möblerade rum, städning och tvättstuga.

Mitt i:s undersökning visar att hotellägenheterna finns bland annat i Södermalm, Vasastan och Kungsholmen. På Kocksgatan i Södermalm finns det sju stycken lägenheter som hyrs ut på korta kontrakt. På Upplandsgatan i Vasastan finns det 33 lägenheter som omvandlats till hotellägenheter.

– Majoriteten av lägenheterna har blivit hotell. Det är förskräckligt, säger en kvinna som har fast boende på Kocksgatan sedan flera år tillbaka, till Mitt i.

Bolagen lyckas göra avtal med fastighetsägaren och de kan på så vis hyra ut lägenheterna i korta perioder.

Upplandsgatan i Vasastan i Stockholm. Foto: Wikimedia Commons

Ett par som tidningen har pratat med säger att de är de enda hyresgästerna på sitt våningsplan och de säger att de har ”nya grannar varje vecka”.

Flera hyresgäster har berättat att deras hyresvärd har försökt få dem att flytta. I många fall vill fastighetsägaren bli av med hyresgästerna för omvandla dem till hotellägenheter som uppenbarligen är mer lukrativt.

Zeljko Kranjeb, jurist på Hyresgästföreningen, säger att deras jurister håller på att titta på ärendet och undrar om det verkligen är lagligt att hyra ut lägenheter på detta sätt.

– Att driva hotell innebär helt andra regler, bland annat när det gäller brandsäkerhet. Dessutom är vi kritiska till att man tar bort hyresrätter från marknaden när det råder bostadsbrist, säger han.

Tidningen har försökt få tag i fastighetsägarna men nästan ingen vill kommentera. När en av dem svarar har han inget hum om vilka bolag det är som hyr ut lägenheterna. En annan förnekar att det finns någon hotellverksamhet.