Özz Nûjen tillbakavisar att svarta pengar gått till Akilov
Foto: Joakim Berndes/Wikimedia Commons


Özz Nûjen intervjuades av Janne Josefsson i SVT:s Uppdrag Granskning på onsdagen angående betalningar som ska ha betalats ut svart till terroråtalade Rakhmat Akilov i samband med renoveringar på Gotland. Men Nûjen tillbakavisar uppgifterna.

Under utredningen av Rakhmat Akilov har det framkommit att det finns fem utbetalningar som har gått in på hans privata konto i Nordea. Totalt handlar det om sammanlagt 85 000 kronor. Betalningarna har gjorts efter att Akilov har renoverat Özz Nûjens sommarhus på Gotland. Ett av husen äger han via ett av sina bolag; det andra huset står skrivet på hans syster.

I ett polisförhör med Akilov, som SVT har tagit del av, säger han att han under några månader jobbade svart. Han säger att jobbet gick ut på att måla, riva och städa rent.

– Det var inget företag, det var mina landsmän som hade bjudit in mig att jag skulle hjälpa dem, säger Akilov.

Özz Nûjen säger att Akilov har varit på Gotland och kommit i kontakt med ett företag som hans svåger har anlitat.

– Ingen har betalat honom svart vad jag vet, säger Nûjen.

Det finns dock inga uppgifter i Akilovs deklaration att han har arbetat på Gotland. De pengar som har förts över till honom är från ett konto som tillhör Nûjens syster och hennes man.

Systern vill dock inte ställa upp på en intervju med Uppdrag Granskning. Samtidigt är hon under utredning av Advokatsamfundet för renoveringsarbetet på Gotland. Hennes man som har varit ansvarig för renoveringen vill inte heller bli intervjuad.

I intervjun i Uppdrag Granskning tycker Jannes Josefsson att Özz Nûjen borde ha känt till om betalningarna angående renoveringen men komikern säger att han inte har haft några kopplingar till Akilov.

– Jag har inte haft något samröre med honom. Jag har inte fixat någonting.

När Jannes Josefsson försöker få tag i svågern råkade hans son svara.

– Och som en creepy gubbe som frågar var hans föräldrar är, igen och igen. Är det så du jobbar? Vet dina chefer om att du jobbar så, att du ringer tioåriga barn? säger Nûjen om Josefsson.

Nûjen säger att det var först efter att man började väcka åtal mot Akilov som han fick vetskap om att denne har utfört renoveringarna på hans sommarhus. Hans syster säger samtidigt att hon inte har gjort några utbetalningar till Akilov, skriver SVT. Men ingen av dem vill uppge vad företaget heter som de har anlitat till renoveringen.

Özz Nüjen tillbakavisar att han har betalt ut svarta pengar till terroråtalade Rakhmat Akilov. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT-arkivbild