Kulturledare: Motarbeta ensamheten med djupa relationer

Relationer

Enligt statistiken känner sig många svenskar ensamma. Vad är det som gör att så många inte känner att de har djupa och meningsfulla relationer? Foto: Ben Molyneux


Mind, en förening som arbetar med att främja psykiskt välbefinnande, uppmärksammade vid årsskiftet vad de kallar ”7 days of hell”, alltså de sju dagar på året som är svårast för människor som lider av psykisk ohälsa eller ofrivillig ensamhet. Veckan uppmärksammades genom att läsa upp berättelser från olika människors liv, berättelser som ger en inblick i olika typer av livsöden.

I samma anda samlar föreningen nu in berättelser till kampanjen ”Ensamhet – Hur känns det?” En kampanj som lyfter fram den ofrivilliga ensamheten. Fokus i båda dessa kampanjer är att sprida människors historier. Naturligtvis innehåller kampanjerna och föreningens arbete mycket mer än så, men det finns en genialitet i det enkla i att dela sin egen historia och samtidigt lyssna på det andra har att berätta. 

Inget av detta är egentligen enkelt. Om man inte har vanan att diskutera känsliga ämnen kommer det varken att vara lätt att berätta eller att lyssna. Det som föreningen gör när de samlar in historier och återger dessa, är att vänja människor vid att lyssna på och förstå svåra frågor. De ger en verklig bild av hur svårt det är att vara människa.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!