Kulturledare: Låt oss stanna i verkligheten
Hur mycket vill vi i framtiden leva i en virtuell värld och hur mycket vill vi befinna oss i verkligheten? Foto: Shutterstock


I filmer såsom Ready player one och The Matrix möter vi helt digitala världar. För karaktärerna i dessa filmer är det svårt att bedöma vad som är verklighet och fiction. Både möjligheter och mardrömsmaterial spelas upp och det ställs grundläggande filosofiska frågor såsom vad som egentligen är verkligt. Frågor vi människor sedan urminnes tider diskuterat men då i mer mytiska eller religiösa ordalag.

Det är för tillfället svårt att säga vilken typ av datoriserad värld vi kommer att möta i framtiden men projekt för att skapa äkta digitala verkligheter är i full gång. Från att manipulera verkligheten med möjligheten att genom telefon eller 3D-glasögon se virtuella saker i vår verklighet till fullskaliga projekt med ambitionen att digitalt kopiera vår värld.

Projektet Earth 2 utvecklar just nu en kopia av vår jord, som intresserade med hjälp av VR-teknik ska kunna besöka. Reklamfilmerna visar upp verklighetstrogna bilder på landskap och försäljningen av mark är redan igång. Man köper alltså mark för riktiga pengar och kan därmed få status och en roll på en alternativ jord. Skaparna räknar med att marken kommer att öka i värde samtidigt som tillgången blir mindre och efterfrågan större.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!