Ledare: Inga överraskningar i kulturbudgeten 2023

Kulturbudget

Kulturminister Parisa Liljestrand presenterade kulturbudgeten 2023. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet


Andra veckan i november presenterade kulturminister Parisa Liljestrand kulturbudgeten 2023. Efter det har det blåst ljumma vindar kring denna. I den efterföljande mediala debatten har det inte varit några stormar, utan snarare en lätt bris. Faktum är att den nya regeringens kulturbudget inte innebär stora förändringar jämfört med de senaste åren, borträknat de tillfälliga pandemistöden under 2020 och 2021.

Under presentationen lyfte kulturministern vid några tillfällen fram det ekonomiska läget och att osäkerheten i ekonomiska prognoser är stor, vilket kan innebära att läget kan bli värre än förväntat.

Därför är stabila statsfinanser en förutsättning för att kunna hantera en djup lågkonjunktur, och hela samhället behöver ta höjd för en svår tid. Det ekonomiska läget kräver tuffa prioriteringar i samhällets alla sektorer, menade kulturministern, samtidigt som hon påtalade att kulturen är en enande kraft i tider av parallella kriser.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!