Kronofogdens nya metoder förhindrar välfärdsbrott
12,3 miljarder kronor drev Kronofogden in under 2020. Foto: Kronofogden


Med hjälp av ett tillfälligt ökat anslag har Kronofogdemyndigheten förstärkt och utvecklat arbetet för att förhindra välfärdsbrott genom fusk och bedrägeri. Samtidigt drev myndigheten in näst mest pengar någonsin under pandemiåret.

Genom nya metoder har Kronofogden bland annat förhindrat fusk och bedrägerier med den statliga lönegarantin. Lönegarantin är en form av ersättning som betalas ut av staten vid en konkurs eller rekonstruktion för att kompensera anställda som inte får ut lön av arbetsgivaren.

Förhindrade felaktiga utbetalningar

– I nära samverkan med andra myndigheter har vi förhindrat felaktiga utbetalningar på minst 5,3 miljoner kronor, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg, i ett uttalande.

Kronofogden polisanmäler även misstänkta brott i samarbete med Skatteverket, länsstyrelserna och Tillväxtverket.

– Tidigare i år dömdes exempelvis ett 40-tal personer av tingsrätten för delaktighet i ett omfattande bedrägeri mot lönegarantin. Ekobrottsmyndighetens utredning byggde bland annat på uppgifter från vår polisanmälan, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

Drev in över 12 miljarder 

Kronofogdemyndighetens årsredovisning visar att myndigheten drev in 12,3 miljarder kronor under 2020. Det är visserligen en minskning med 700 miljoner jämfört med 2019 men ändå det näst bästa resultatet någonsin.

Minskningen beror främst på att fler kunde ansöka om anstånd med inbetalning av skatt. En åtgärd för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av covid-19

– De pengar och värdesaker vi utmäter går bland annat till att finansiera den offentliga sektorn, till brottsoffer och till andra som behöver vår hjälp med att få betalt. Samtidigt minskar skulderna för dem som ska betala med motsvarande summa, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

Kronofogdens årsredovisning har nu lämnats över till regeringen.

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 Ge ett bidrag till vårt nyhetsarbete. Här ser du hur du kan stödja oss.