Krönika: Eviga sanningar förstås genom poesins bildspråk – vad Edens lustgård säger oss om dagens woke-kultur - Del 2

Klassiska verk: Insikter för människor i vår tid

Adam och Eva i Edens lustgård. The Garden of Eden av Izaak van Oosten, 1655–1661, Toledo Museum of Art, Ohio. Foto;: Public Domain


Del 2 (Läs del 1 här)

Gud är inte den som ställer den första frågan i Bibeln, därtill den första frågan som ställs ”i begynnelsen”. Nej, den tvivelaktiga äran fick ormen i den välbekanta berättelsen om Adam och Eva. Vilka är de subtila avsikterna bakom ormens fråga?

Vi såg i vår förra artikel att det faktum att Gud i Bibeln ställer frågor inte innebär att han inte är allvetande. Tvärtom hävdade vi att hans frågor var ett sätt att avslöja det verkliga tillståndet, eller kort sagt, verkligheten för den som fick frågorna. Detta innebar utan undantag att avslöja människors felaktiga tänkande och manipulativa känslotillstånd.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!