Krönika: En politisk center i förändring

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) har meddelat sin avgång. Foto: Christine Olsson/TT


Valet 2022 ledde till ett paradigmskifte, och av pragmatiska skäl tvingas många partier att omformulera tidigare ställningstaganden när de ställs inför nya vägval. Det var ett polariserande val, och den stora förloraren var ”den breda mitten”. ”Vilken politiska mitt?” kan någon fråga.

Centerpartiet har alltid varit ett historiskt borgerligt parti och dess väljare identifierar sig i högre grad med den liberala högern än med vänstern. De frågor som är centrala för denna väljargrupp är sådant som en levande landsbygd och bättre villkor för småföretagare. Emellertid, Centerns valprestation 2022 var på det hela taget undermålig – på riksnivå backade C med två procentenheter från valet 2018 – och enligt statistik från Infostat är merparten av det tidigare Bondeförbundets väljarkrets, numera bosatt i storstäderna.

Så vad har avskräckt Centerpartiets väljare, och föranlett att Sverigedemokraterna går stadigt framåt i landsbygdsorter som traditionellt sett varit C-fästen? I Mönsterås gick Centern exempelvis tillbaka 14,4 procentenheter från 2018, och i Annie Lööfs hemort Värnamo gick SD om C. I Västerbottens inland var valresultatet rakt igenom nedslående för Centern, och i Storuman förlorade partiet 18,8 procentenheter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!